Очакванията са населението на България при предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година да е под 7 милиона души.

Това съобщи пред журналисти Диана Янчева заместник-председател на Националния статистически институт /НСИ/ в Пловдив, където се проведе първата регионална среща с областни управители и представители на местна власт от Южна България.

При последното преброяване, през 2011 година сме били 7 милиона 350 хиляди, а в края на 2017 година 7 милиона и петдесет хиляди души. Годишният дял на намалението е с около 40-50 000 хиляди, като до голяма степен това се дължи на отрицателния естествен прираст.

Очакванията са още при предстоящото осемнадесето по ред преброяване на населението значителен процент да се преброят електронно, посочи зам.-председателят на НСИ. Преди 10 години 42 процента са се преброили електронно, затова сега като се има предвид, че 67 процента от населението има достъп до интернет, се очаква значителен процент да се преброят електронно.

Предложено е също така по време на електронното преброяване да бъдат разкрити временни преброителни пунктове в читалища и училища, където хората, които нямат електронни устройства в къщи да могат да се преброят електронно. Янчева каза още, че между електронното и класическото преброяване ще има интервал от 3-4 дни, в който да стане ясно колко са се преброили по електронен път.

На въпроса колко хора ще бъдат ангажирани със събитието Янчева посочи, че техният брой зависи от електронно преброилите се и се очаква да са около 20 000 преброители и контрольори, през 2011 те са били 46 000.

Очертават се три вероятни дати за преброяването - през януари, май и ноември, каза Диана Янчева. От НСИ искат датата да не е близка до официални празници, както и до изборите за парламент и президент, които ще са през 2021, затова най-вероятно е националното преброяване да се осъществи през ноември.

По думите й предстоящото преброяване ще е по-скъпо от предишното, което е струвало 27 милиона лева, като се отчита неизбежната за десет години инфлация се предполага, че през 2021г., то може да възлезе на 40 - 45 милиона лева.

Искаме с предварителния обход, който е 6-9 месеца преди преброяването, да се направи и добра основа за създаване на Адресен регистър на България, който да е георефериран, да има географски координати, посочи още Янчева и добави, че той ще е публичен.