Националният статистически институт обмисля да удължи срока на електронното преброяване заради хакерските атаки, които го осуетиха още на старта. Това каза в интервю за БТА председателят на института Сергей Цветарски.

"Идеята да се удължи срокът на електронното преброяване не е нова. Това е един от вариантите, които разработихме още преди старта на процеса, заради пандемията от КОВИД-19. Смятаме, че е нормално да дадем малко повече време за електронно преброяване, най-малко за да компенсираме първите дни, в които заради трудностите, много хора се отказаха да се преброят електронно", заяви той.

Цветарски посочи, че решението обаче не зависи само от НСИ. "То трябва да се вземе от Централната комисия по преброяването и правителството. В момента електронната преброителна карта е достъпна и не изисква много време", обясни шефът на националната статистика.

Той добави още, че поема цялата отговорност за фалстарта и не смята "да шикалкави".

"Като водеща институция при преброяването, НСИ и лично аз носим отговорност. Извинявам се на хората за трудностите, благодаря на тези, които се преброиха, и апелирам останалите също да го направят. Нямаме никакво намерение да крием грешките, които сме допуснали, или да шикалкавим. И смятам, че това е правилната позиция за всички държавни институции", категоричен беше шефът на института.

Онлайн преброяването не тръгна гладко заради атаките срещу информационния сайт, през които се влиза в системата, каза Цветарски и допълни, че тези атаки са наложили да се ограничи капацитетът на системата, което е затруднило регистрацията. Той подчерта, че целта на този тип атаки не е да изтекат данни. Целта е да се блокира процесът. Данните, които попълват хората, са защитени, заяви Цветарски.

Цветарски обясни, че това са атаки с генериране на огромен зловреден трафик има и тяхната цел е да блокират работата на системата ни, заяви председателят на НСИ. Няма опит за проникване и източване на данни от системата, успокои Цветарски и допълни, че в публичното съзнание всяка кибер атака се възприема като хакерска.

"Така или иначе, има опит да се дискредитира процесът и това създаде трудности за хората, които имаха желание да се преброят електронно. Като водеща институция при преброяването, НСИ и лично аз носим отговорност", декларира шефът на НСИ.

Данните към 12 часа днес показват, че електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди домакинства. Последните три дни, независимо от затрудненията, които имахме, се преброяват по около 100 000 души на ден. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме, коментира още Сергей Цветарски.