Национално представителните организации на хората с увреждания твърдят, че при тях са постъпили сигнали за пари по програми за хора с увреждания, които са били давани за протести. От организациите не уточниха дали става дума за сегашните протести на майките. Те уточниха, че биха дали подробности, след като направят проверка.

Зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС Адриана Стоименова заяви, че има писмени сигнали за външни финансирания на организации, които са получили пари за социални проекти, но средствата са били използвани за финансиране на протести. Тя допълни, че след като се проверят тези сигнали ще бъде изнесена повече информация.

"Ние започваме разследване по сигнали на наши партньори и членове от страната. Към нас има подадени документи за външни финансирания, грантаджийски организации, които са получили пари от фондации и международни източници ужким за социални проекти, които в последствие финансират протести. Когато се анализират фактите, тяхната достоверност и сме абсолютно сигурни в данните, които ще изнесем, ще ви запознаем с тях", каза Стоименова.

Национално представителните организации се обявиха за промени в законите, които да улеснят хората с увреждания, но се обявиха срещу идеята на омбудсмана Мая Манолова за Закон за личната помощ.  Личната помощ да бъде част от Закона за социалните услуги и Закона за хората с увреждания, е позицията на Национално представителни организации за хората с увреждания.

Не можем да подкрепим такъв законопроект, който е само за 77 000 лица с увреждания, а не за всички хора с увреждания, които имат нужда от подкрепа, каза Стоименова.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев коментира, че настоящото правителство е първото, което е набрало кураж да започне кардинални и дълбоки реформи в областта на проблемите на хората с увреждания. Той изрази подкрепата на организациите за зам.-министъра на социалната политика Росица Димитрова, която подаде оставка в сряда, приета от премиера Бойко Борисов. И допълни, че националните организации са изпратили писмо в подкрепа на Димитрова до премиера Борисов и вицепремиера Валери Симеонов с молба тя да бъде възстановена на работа.

Председателят на Асоциацията на деца с епилепсия Веска Събева коментира, че хората с увреждания в България са около 648 000, като по думите й това не е пълната цифра. Не трябва да се борим едни срещу други, а да променяме заедно системата, призова тя.

Национално представителните организации заявиха, че не знаят кой и по каква причина се опитва да противопоставя хората с увреждания и да спре или размие дебата по готвените нови закони за хората с увреждания и социалните услуги.

 

Снимка: БТА

Една от протестиращите, Вера Иванова, беше лаконична: "Не знам колко повече могат да ударят дъното тези национално представени организации. Те са инжектираните и финансираните от държавата, усвоили са милиони през годините, за да бъдем на дъното".

Омбудсманът Мая Манолова, която заедно с майките написа Закон за личната помощ, който не се одобрява от организациите, обяви, че е готова да отговори с оставката си на твърденията, че се възползва от недоволството.

"Да решат проблема на майките чрез приемането на трите закона - за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания. Плюс това: законът за частния фалит и свръхправомощията на банките, които се искат от 80% от гражданите - и нямат проблем, имат моята оставка", заяви пред bTV тя.