В деня на Св. Климент Охридски, в присъствието на много медии от България и Република Северна Македония и при засилено полицейско присъствие в Скопие официално бе открит новият дом на Културно-информационния център на Република България, съобщи БТА.

"Днес сме всички заедно, представители на двете държави, за да покажем, че културата е важна за двете общества и е онзи сектор от двустранните ни отношения, който ни сближава", каза Директорът на Българския културно-информационен център (БКИЦ) в Скопие Антония Велева, която уточни, че новите помещения, които се намират в централната част на Скопие, предоставят възможност за представяне на творци от двете държави, с амбицията за по-тясно сътрудничество и ангажимент за повече съвместни събития.

Велева представи и идеята, БКИЦ, заедно с Културно-информационния център на Република Северна Македония в София в края на тази година да бъде осъществен съвместен проект, свързан с представянето на млади музиканти от двете държави.

"Културно-информационният център, който е един от 11-те Културни институти, представящи министерство на културата на България в чужбина, съществува в Скопие от почти 20 години и най-накрая има своето заслужено място в центъра на Скопие, така както Културно-информационният център на Република Северна Македония се намира в сърцето на София", посочи министърът на културата на България Велислав Минеков, уточнявайки, че страната ни отдава първостепенно значение на развиване сътрудничеството с Република Северна Македония и страните от Западните Балкани, а подновената Програма за сътрудничество в областта на културата между България и Република Северна Македония за периода 2022-2025 и констатираната от нашите две държави необходимост от създаване на предпоставки за засилване партньорството между представители на културните среди бяха отделени средства за реализиране на съвместни културни проекти, които да бъдат представени както тук, така и в България.

Снимка: БТА

"Днес заедно с Министър Стойчевска сме заедно тук с всички вас за да препотвърдим, че културата е онзи мост, чрез който всички ние имаме възможност да се сближим още повече, да отправим поглед и надежда за общо бъдеще - бъдеще, когато ще бъдем заедно, по-близки от преди, научили своите уроци и готови да работим заедно рамо до рамо, за да затвърдим нашите общи цели за утвърждаване мястото на културата в нашите общества", посочи Минеков.

"В името на приятелството, отворете широко вратите за културата", призова министърът на културата на Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска, която отправи послание "в новите помещения на културно-информационния център на България в Скопие да се всели нова енергия в македонско-българските отношения в областта на културата и с хубава емоция да се разгори страстта за културна креативност, като поле за културно съревнование, в което победител ще бъде културата".

Поздравителен адрес до директора на БКИЦ в Скопие Антония Велева, от името на вицепрезидента на България Илияна Йотова прочете представителят на екипа й Милена Димитрова.

"Страната ни е искрена в желанието си да подпомага на европейската интеграция на Република Северна Македония, дори когато жестовете ни се посрещат с ревност и когато за българите се говори с езика на омразата. Най-честният път да се преодоляват балканските предразсъдъци, минава именно през културната дипломация и информираността. С укрепването на Културно-информационния център на България в Скопие страната ни за пореден път потвърждава добросъседските ни отношения" пише в поздравителния си адрес вицепрезидентът.

От името на Македонския научен институт журналистът Костадин Филипов подари на БКИЦ в Скопие икона на Св. Климент Охридски и връчи почетен знак на Македонския научен институт на БКИЦ за развитие на българската култура.

Посланикът на страната ни Ангел Ангелов прочете поздравителен адрес от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Дерменджиев, който днес трябваше да присъства на съвместното учение на антитеротистичните части към МВР на България и Северна Македония в Охрид.

"Откриването на новата сграда на БКИЦ е значителен повод за гордост и удовлетворение, той утвърждава авторитета и българските традиции и е средище за творби, свързани с родината ни", посочва в поздравителния си адрес Демерджиев.

Посланик Ангелов припомни, че Св. Климент Охридски е една от историческите личности от общата ни история, за която през 2019 г. съвместната историческа комисия постигна съгласие за съвместно отбелязване.

"И днес ние сме заедно", посочи Ангелов, допълвайки, че българските дипломати в Република Северна Македония работят за запазване и развиване на мостовете между двете държави, а БКИЦ е европейски мост.

На официалното откриване на БКИЦ в Скопие присъстваха още посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър, зам.- председателите на българския парламент Надежда Самарджиева и Цончо Ганев, на министерството на външните работи на страната ни, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, представители на съвместната историческо комисия, която днес и утре заседава в Скопие, бивши и настоящи депутати в българския парламент, представители на културни и обществени организации от двете държави, представители на българската общност в Северна Македония, творци от двете държави, много гости.

Ден преди откриването на културно-информационния център в Скопие младежи от България и Република Северна Македония призоваваха за единство с изложба в Народното събрание в София. Тя бе открита на 25 ноември 2022 г.

Фондация "Българска памет"

По време на официалната церемония бе открита и изложбата "Заедно II", в която са включени картини на шест съвременни художници от България и десет от Република Северна Македония.

Автори на рисунките са деца от двете държави, а чрез тях те показват своя поглед към това какви би трябвало да бъдат отношенията между България и Северна Македония.

Фондация "Българска памет"

Българският културно-информационен център в Скопие е открит през 2006 година, в резултат на спогодба между правителствата на България и Република (Северна) Македония от 2003 г. за откриване на културно-информационни центрове съответно в Скопие и София. От месец септември Културно-информационният център на Република България в Скопие вече се помещава в центъра на града, в непосредствена близост до пресклуба на БТА. Той разполага с открита и закрита галерийна площ, читалня и библиотека с над 10 000 тома.

Събитието е част от социално-информационната кампания на Фондация „Българска памет“ - „От двете страни на границата“.

Фондация "Българска памет"