10 нови случаи на заразени с COVID-19 са регистрирани у нас, а общият брой стана 2443. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

"4 от тях са в болница, останалите са амбулаторни. Резултатите са от 295 изследвани. 4 са от София, 3 в Сливен, 2 в Плевен и един случай в Шумен. 4 са заразените жени, 6 са мъжете", каза още той.

Има два нови случая на деца.

"За 25 май имаме нови 18 излекувани, общо са 880. Продължава тенденцията, че регистрираме повече излекувани от заразени. През вчерашния ден няма нови смъртни случаи", обясни той.

Доцент Кунчев обясни, че предизвикателствата на COVID-19 са били най-вече в сферата на здравеопазването. Затова сега ще се обърне изключително голямо влияние върху инфекциозните болести в медицинските университети.

"До момента тенденцията се оказва добра на Балканите и затова се очертава България да е наистина добрият избор за лятна почивка, защото морето ни е най-безопасно", допълни той.

"Има много интересни данни за т.нар. за реалната и измислената дейност за болниците. Особено място в такъв анализ трябва да заеме извода за необходимостта за укрепване на системата за обществено здравеопазване в България", каза още Кунчев.

Той обърна внимание на това, че в САЩ днес се очаква да достигнат 100-хилядния си случаи на COVID-19, а в Бразилия са регистрирани над 13 хиляди новозаразени.