Още 30 нови положителни проби за коронавирус са установени в Доспат при изследване на контактните лица на заразените работници от предприятие в града, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Десет от заразените са деца. С тези случаи позитивните за Covid-19 в общината са над 80.

Цехът в Доспат за производство за детски играчки от сряда се затваря за 14 дни със заповед на РЗИ- Пазарджик.

Новите случаи на коронавирус са установени при изпращане на 104 проби от контактни лица. Двама от тях са с пневмония на лечение в болницата в Смолян. Останалите са в добро състояние и ще бъдат поставени на 28-дневна домашна изолация под наблюдение от личните лекари, уточняват от РЗИ.

Днес здравната инспекция изпраща за изследване още 57 проби от издирени контактни лица на заразените работници.

Смолянският областен управител Недялко Славов уточни, че 95 процента от хората не проявяват никакви симптоми, въпреки че са с положителни проби. Той определи като абсолютно безсмислен спорът за това откъде е тръгнала заразата. По думите му, много трудно при такъв брой заразени може да се проследи и да се стигне до първоизточника.

В момента се концентрираме върху строга карантина само върху заразените лица и хората, които са в близкото им обкръжение. Мерките са достатъчно сериозни и при стриктното им спазване не би трябвало да има притеснение, подчерта смолянският областен управител.