Превозвачите ни готвят протест, ако пакетът "Мобилност" мине днес в ЕП. Това каза изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи Йордан Арабаджиев пред bTV.

Той добави, че около 400 човека ще са в Страсбург под прозорците на евродепутатите. "Резервирали сме един самолет, а Румъния два, ще дойдат хора и с коли", каза Арабаджиев.

Според него текстът минава много набързо в края на този Европарламент, а планът "Макрон" има 1200 поправки.

Това означава, че всеки един евродепутат има различно мнение от другия и е внесъл поне по две поправки в пакета.

Евродепутатите днес приемат дневния ред на работата си през тази седмица. Според предварителните очаквания пакетът "Мобилност" ще бъде заложен за гласуване в сряда.

България, Румъния, Полша, Унгария, Естония, Испания и Португалия са страните противници на този текст.

Според евродепутата Петър Курумбашев прогнозите и надеждите засега нямат смисъл. Той добави, че ще се говори текстът да отпадне. Но според него, ако мине точката днес, ще мине и в сряда.

Арабаджиев пък отбеляза, че според него пакетът "Мобилност" ще раздели ЕС по географски принцип.

"А правилата са за всички, според него. Нашите фирми предлагат добри услуги, но по-евтино", добави още той.

Най-притеснителните точки за превозвачите от България, а и другите страни от Източна Европа, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.

"Впечатлих се от репликите на премиера, че комунистите са живели едно време в квартал "Изток". Луканов живееше на ул. "Латинка", сега Цветанов живее в "Изток", може би това е краят на Прехода. Видях и друго в скандала - има двама мъже и две жени в тази история, жените се държат като мъже и си подадоха оставките, а мъжете - няма да определям..., за да не излезе, че ще бъда упрекнат, например по "Истанбулската конвенция", каза Курумбашев, коментирайки скандала с евтините апартаменти.

Според него трябва Цветан Цветанов да си зададе въпроса дали въобще има място в политиката.