Нито един български университет не попада в топ 1000 на най-добрите в света според класацията Times Higher Education - World University Rankings 2023. Тя е една от най-големите и най-разнообразни за вузовете до момента. В нея са включени 1799 университета в 104 държави и региони.

Начело на листата са Оксфордският и Харвардският университет. В топ 5 са университетът в Кеймбридж, Стандфордският университет и Масачузетският технологичен институт.

В класацията най-много са висшите учебни заведения от САЩ. 177 са на брой, пише Би Би Си.

От 52 български ВУЗ-а само два попадат в обхвата на мащабната класация на Times Higher Education.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" се оказа сред първите 1200 учебни заведения, в категорията 1201-1501. Миналата година той е бил в категория 1200+. Техническият университет тази година е с 300 места надолу и стигна до категория 1500+.

Университетите в Times Higher Education - World University Rankings 2023 са изследвани по 13 основни показатели. Измерена е ефективността на институцията в четири области: преподаване, научни изследвания, трансфер на знания и международна перспектива.

Тази година класацията анализира над 121 милиона цитирания в повече от 15,5 милиона изследователски публикации и включва отговори на анкети от 40 000 учени по целия свят. Повече от 2500 институции изпращат данни за мащабното изследване.

Ето топ 10 на университетите според престижното изследване:

  • Оксфордски университет, Великобритания
  • Харвардски университет, САЩ
  • Университет Кеймбридж, Обединено кралство
  • Станфордски университет САЩ
  • Масачузетски технологичен институт, САЩ
  • Калифорнийски технологичен институт, САЩ
  • Принстънски университет, САЩ
  • Калифорнийски университет Бъркли, САЩ
  • Университет Йейл, Съединени щати
  • Imperial College, Лондон

Оксфордският университет оглавява класацията за седма поредна година. Харвардският университет остава на второ място. Университетът в Кеймбридж бележи скок - от 5-о място миналата година сега е на трето. Харвард оглавява класацията в раздел "преподаване", докато Оксфорд води в областта на научните изследвания.

САЩ е най-представената в топ 200 - 58 учебни заведения попадат в тази категория, предаде bTV.

Континентален Китай сега има четвъртият най-голям брой институции в топ 200 (11, в сравнение с 10 миналата година). Изпревари Австралия, която падна до 5, заедно с Холандия.

Пет африкански страни влизат за първи път в класацията. Това са Замбия, Намибия, Мозамбик, Зимбабве и Мавриций. Няколко от африканските университети са класирани по-напред от Софийския университет. Университетът на Гана е с над 800 позиции преднина пред СУ "Св. Климент Охридски". Висшето учебно заведение е на 351-во място, а СУ - 1201-во място в класацията. Този в Намибия попада в категорията 601-800, а университетът в Замбия - в категория 501-600.