Почернените родители никога няма да са доволни от наказанието на виновния, каза пред БНР Нели Петрова - бивш депутат от ГЕРБ, майка на Лора, която загина на пешеходна пътека преди 12 години.

"Хората не искат да имат усещане, че може и на тях да се случи. Предпочитат да отидат на разходка или да правят нещо друго, въпреки че за половин час не е проблем да дойдат и да ни подкрепят", каза тя във връзка с протестите след многобройните катастрофи с жертви и пострадали.

Нели Петрова напомни, че преди 12 години са минали козметични промени в закона.

"С годините почти всеки ден си мисля за това, което се е случило, и за това, което съм успяла да променя в НС, колкото и да е малко. Едни почернени родители няма да са доволни, каквото и да е наказанието." Според Петрова на първо място е семейството. Тя подчерта, че децата виждат какво правят родителите им и след това правят същото - и на улицата, и в училище, и навсякъде.

"Ние като общество отдавна сме изтървали тази нишка", смята Нели Петрова и добави, че по нейно мнение част от децата не се възпитават както трябва.

Като друг проблем Нели Петрова открои шофьорските курсове. Според нея те не са това, което трябва да бъдат. По думите ѝ оттам трябва да се започне.

Обществото трябва да се промени, категорична бе Нели Петрова. Според нея каквито и маркировки да направят общините, проблемът остава. Тя смята, че този, който е нанесал щети на пътната мрежа, той трябва да си плати щетите, а не общината.

"В България трябва изцяло нов Закон за движение по пътищата и изцяло нова съдебна система", изказа мнението си Нели Петрова. Тя обаче не е обнадеждена. "Пак се работи на парче. Трябват работни групи, които да седнат и да огледат всичко. Преди всичко обаче е семейството и манталитетът."