Роднини на загинали при катастрофи и съпричастни с мъката им излязоха на национален протест в над 10 града на страната с искания за строги наказания за убийците на пътя. Протестиращите блокираха възлови кръстовища и невралгични участъци с настояване за предприемане на ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите.

"Искаме, когато има наличие на алкохол, наркотици и грубо нарушение на Закона за движение по пътищата, да се считат за умишлени престъпления. Защото в момента ги гледат като неумишлени престъпления", коментира пред БНР организаторът на протеста Иван Спасов.

Снимки от протеста в цялата страна ТУК>>

В София за пореден път приятели и близки, както и гневни граждани, блокираха бул. "Сливница", където на пешеходна пътека бяха пометени годениците Ани и Явор от 18-годишен водач, който караше със 101 км/ч.

На лобното им място протестите не стихват от фаталната вечер, когато загубиха живота си на крачки от дома им. Протестиращите запалиха свещи в тяхна памет, носеха снимката на влюбените и издигнаха плакати с надпис: "Скоростта убива". 

Снимка: БТА

Протестиращите почетоха паметта на загиналите при пътни инциденти със сведени глави в минута мълчание.

"Кой ще ни пази нас, кой ще ни пази от тези убийци на пътя?", питаха ораторите на гражданската проява.

Хората настояват за ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите, причинили катастрофи.

"Протестите продължават, докато не видим реална промяна от отговорните институции", каза за БТА Георги Тодоров, един от инициаторите на протеста, съсед на родителите на загиналото на кръстовището момиче.

"Твърдо убедени сме и сме непреклонни в исканията си, тук всяка вечер се събират спонтанно хора, които блокират булеварда, обясни той. Присъединяваме се към родителите на убитите деца", посочи Тодоров.

Промените в Наказателния кодекс, приети миналия петък на първо четене в парламента, не ни удовлетворяват напълно, коментира той. Между първо и второ четене недоволните граждани очаквали допълнения, с които да се въведе изцяло "институтът на пътното убийство" в българското законодателство, да бъде криминализирано шофирането със скорост, превишаваща с над 50 км/ч позволената, шофирането без шофьорска книжка. По Закона за движение по пътищата също има много работа. Настояваме за спешни мерки", подчерта Георги Тодоров.

Протестиращите призовават МВР да бъде на терен, да мобилизира целия си ресурс, техника и личен състав по пътищата на страната, тъй като това в момента, по думите на организаторите, е една война, която се води от десетилетия по нашите пътища.

"Броят на загиналите за последните 10 години се равнява на един немалък български град, пострадалите са още повече, така че МВР има огромна вина за това, което се случва по нашите пътища, защото те оперативно не следят за спазването на правилата, не упражняват ефикасен контрол, съответно за каквито и да е санкции и наказания да си говорим, те остават едни добри пожелания, ако няма ефективен контрол", обобщи Тодоров. От страна на МВР имаме най-малко съдействие в сравнение с институциите, на които сме обърнали внимание върху проблема, посочи той.

Казанлъчани също се включиха в националния протест срещу войната по пътищата. Десетки жители на общината блокираха кръстовище на булевард "Александър Батенберг" в източната част на града. На протеста присъстваха жители на казанлъшкото село Бузовград, където на 11 ноември м.г. при тежък пътен инцидент 57-годишният Димитър Косев блъсна и уби 14-годишно момче.

Снимка: БТА

Инцидентът възникна на изхода на селото, където са се намирали три деца. Установено беше, че шофьорът е управлявал автомобила под въздействието на алкохол и наркотици. Той е избягал от местопроизшествието, укрил се е и е заловен четири часа по-късно в дома си. Пострадалото дете почина няколко дни по-късно в болницата в Стара Загора.

На 15 ноември Районният съд в Казанлък взе спрямо Димитър Косев постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", но в началото на тази година той беше освободен под парична гаранция. Близки на загиналото дете и жители на селото и община Казанлък се събраха на множество протести на мястото на инцидента, пред Съдебната палата в Казанлък, в центъра на селото и пред Районната прокуратура в Стара Загора.

Снимка: БТА

И по време на днешния протест техните искания са за бърз и справедлив процес и спешни промени в законодателството.

"Искаме промени в Закона за движение по пътищата. Няма по-тежка загуба от тази и родителите не трябва да надживяват децата си. Ние изгубихме детето си, което беше само на 14 и имаше мечти, които няма да осъществи, защото вече го няма, а убиецът се разхожда на свобода", коментира майката на загиналото момче Теодора Седмакова. Според нея са необходими по-строги наказания. "Искаме да спрат да умират децата на България", каза още тя.

В протеста се включиха и варненци. Съпричастните се събраха на пешеходната пътека, където преди години загина младата Лора, на бул. "Осми Приморски полк".

Организатори на протеста са неправителствени организации и граждани, които имат отношение към темата за пътната безопасност, каза за БТА Невена Иванова. Тя изрази исканията на гражданите да има промени в Закона за движение по пътищата, които да го регулират по начин, който да запази най-вече пешеходците.

Снимка: БТА

На протеста присъства и Ивайло Желязков от Европейския център за транспортни политики, който апелира за въвеждане на задължително използване на видео и аудио записи във всяко моторно превозно средство.

По думите му видео регистраторите струват от 20 до 200 лева и трябва да бъдат неразделна част от оборудването на автомобила. Камерата стои на предното стъкло и записва през цялото време, като при опасност издава остър звук и кодира записа, който може веднага да бъде използван от "Пътна полиция" и застрахователите при инцидент, уточни Желязков. Той смята също, че трябва санкциите да бъдат събирани на място, както е в някои африкански държави.

Снимка: БТА

Заедно с членове на мотоклуб "Диви деца" те преминаха по пътеката и спряха за минута движението, за да изразят желанието да се вземат адекватни мерки срещу нарушителите на пътя.

Снимка: БТА

Бургазлии затвориха пътя Бургас-Созопол, а в националния протест се включиха още хората в Стара Загора, Хасково, Казанлък, Шумен, Самоков.

През седмицата близки на загинали при катастрофи представиха исканията си и пред представители на главната прокуратура, а от МВР обявиха предложения за законодателни промени за по-строги наказания при шофиране след употреба на наркотици и алкохол.

Част от тях вече бяха приети от парламента на първо четене в петък с промени в Наказателния кодекс. Гласуваните поправки целят повишаване на наказанията и въвеждане на нови с цел превенция.

Снимка: БТА

От 15 до 20 години затвор грозят шофьорите, които убият човек на пътя и са дрогирани или карат с над 2 промила алкохол в кръвта. За каращите с по-малко промили остава сегашното положение. Освен затвора е предвидена и конфискация на превозното средство. Същото наказание грози и водачите, които убият човек, докато шофират с повече от 50 км/ч над ограничението.

Други промени в НК предвиждат конфискуване на автомобила на всеки с наличие на алкохол в кръвта над 1,2 промила или след употреба на наркотици. Ще се конфискува и когато с превозното средство е причинена смърт на едно или повече лица, дори когато колата не е собственост на шофьора. Предстои след второто гласуване да стане ясно кои нови санкции и мерки ще бъдат приети окончателно.

Снимка: БТА