Само за месец Столичната община е засякла над 60 автомобила да се движат с над 200 км/ч на Околовръстното. На бул. "Сливница" са засечени 13 000 нарушения на скоростта, като най-бързо преминалият автомобил се е движел със 148 км/ч. Това обяви председателят на СОС Георги Георгиев пред NOVA.

Полицията да си влезе в ролята и да излезе по улиците в София, поиска Георгиев.

Вече два дни поред жителите на столичния район "Илинден" се събират на символичен протест на мястото, на което 22-годишния Явор Стоянов и приятелката му 24-годишната Анна-Мария Малчева изгубиха живота си. Техните искания - повече мерки на пътя. Инцидентът предизвика и свикването на извънредно заседание на Столичния общински съвет този четвъртък, на заседанието е поканен и вътрешният министър. Днес Софийският градски съд решава  дали да остави в ареста 18-годишния шофьор.

"Не може 15 патрулни автомобила да се грижат за реда при положение, че в София има 1 милион автомобили. За 70 000 коли трябва да следи една патрулка", каза Георги Георгиев.

"От 7 юли миналата година досега при всякакви поводи обясняваме и искаме от МВР повече жива сила по улиците на София. От катастрофата на бул. "Черни връх" до днес нищо не се промени в отношението на МВР. В София има три камери за скорост. Как ще контролират скоростта, без да глобяват?", попита общинарят.

Градът е раздиран от гонки, категоричен е Георгиев. По думите му не може навсякъде да се сложат гърбици, особено по трасетата на градския транспорт.

Георгиев обясни, че от инцидента на бул. "Черни връх до днес" няма нито една нова стационарна камера в София.

"Подготвихме законопроект да дадем на Пътна полиция достъп до тези над 600 камери, които има общината, за да могат да глобяват през тях", каза Георгиев.

Таблата за скорост засичали ужасяващи данни.

"На този булевард таблото, което е на 1 км от мястото на произшествието, е засякло за 1 месец 13 000 нарушения. Най-високата скорост засечена от нас е 148 км/ч.", продължи Георгиев.