Истински хит в социалните мрежи е лятната буря с гръмотевици и ураганен вятър, която се развихри по Черноморието. Плажуващи, къмпингуващи и постоянно живущи в морските градове разпространяват зрелищни видеоматериали и снимки от стихията, на които се вижда как небето се е захлупило над морето като черна шапка. 

Снимки: Фейсбук профил на Станчо Илиев

Гръмотевичната буря не изплаши любителите на дивото къмпингуване, които наблюдаваха природните сили от колите си и караваните на Карадере. Те са запечатали приключението с фотоапарати, като го сравняват с мощната лятна буря от 2014 година. 

Варненци очакват подобна буря, като съботната, да се повтори до час-два. Те поддържат връзка в групите на морския град в социалните мрежи, където обсъждат и разпространяват снимките на смелчаците, дръзнали да снимат стихията, вместо да се покрият по домовете си.

"Само да предупредя: вчерашната буря във Варна има вероятност до 1-2-3 часа да се повтори. Насочила се е към Варна. В момента е около Дългопол. Скоростта на вятъра е същата. Внимавайте къде паркирате. Избягвайте паркоместата около дърветата, за да няма снимки като вчерашните. Ако администраторите преценят, могат да премахнат поста", пише Илия Сфакианакис във фейсбук група.

Още снимки вижте тук

 

 

"Буря, ама буря!" и "Апокалипсис", коментират онзи, дръзнали да преживеят бурята на открито.

Двойка се наслаждава на приключението, което я очаква

Снимка: Фейбук на Мирослав Начев

Гръмотевиците и дъждът за малко да провалят събитието "Алея на книгата" във Варна, коментира Манол Пейков от издателсска къща  "Жанет 45". Колеги му разказват как стихията успява да унищожи само една единствена книгаот щанда - "Щастливи времена".

"Природата има по-ефектно чувство за хумор от всички ни, взети заедно", обобщава Пейков. 

Над 40 сигнала за паднали клони и счупени дървета и клони са подадени във Варна след разразилата се в следобедните часове буря в града и областта. Това съобщи говорителят на ОДМВР Ивана Милева.

По думите й засега няма данни за пострадали хора в автомобили или такива, които са се намирали на открито в този момент. Регистрирани са материални щети.

Много автомобили са с начупени стъкла. На много места има счупени от силния вятър и дъжда билбордове, на някои от булевардите са се отчупили металните държачи на представителните флагове на Варна, България и Европейския съюз.

По информация на Ивана Милева екипите на гражданска защита продължават да отработват подадените от граждани сигнали.

Само до 18.30 часа са постъпили 34 повиквания, до същия час е отреагирано на 10 сигнала.