Почина актрисата Нина Стамова, оставила безброй значими и ярки следи в историята на българския театър и кино, съобщават от Младежкия театър. Нина Стамова има ярки роли в театъра, телевизията и в киното. Животът ѝ бе свързан най-вече с Театър „199“ и с Младежкия театър.

"С прискърбие и огромна тъга ви съобщаваме, че една изключителна актриса напусна този свят - легендарната Нина Стамова, оставила безброй значими и ярки следи в историята на българския театър и кино. Актрисата беше важна част от историята и на нашия - Младежкия театър, в който ще бъде запомнена с вълнуващите си роли, с мечтите си, с вярата и топлотата, която носеше със себе си. Впечатляваща актриса и невероятен човек, който винаги ще бъде част от семейството на Младежки театър "Николай Бинев", написаха в официалната страница на театъра. 

Тя е съпруга на покойния актьор Илия Добрев, изиграл емблематичната роля на Васил Левски и майка на драматурга Яна Добрева.

"Животът е много кратък и часовете на денонощието никога не са ми стигали. Трябва да се радваме повече на това, което ни е дадено - на слънцето, на деня, на вятъра в косите, на птицата на прозореца... Да усетим радостта от живота и съществуването ни.", казва в свое интервю актрисата.

Родена на 1 октомври 1935 г. в Чирпан, но още като е бебе семейството заживява в Димитровград. През 1960-а завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски. В същата година дебютира на професионалната сцена като Мила в спектакъла „В полите на Витоша“ Димитровградския театър.

През годините играе в театрите в Димитровград, Варна и Пловдив, Театър на поезията и естрадата, Младежкия, „199“, НДК, театър „Миниатюра“ и театър „Движение“. Сред най-запомнящите се нейни роли на драматичната сцена са в „Мнимият болен“ от Молиер, „Чайка“ от Антон Чехов, „Две усмивки“ от Антон Чехов, „Зикови“ от Максим Горки. Снимала се е и в киното – в „Признание“ (1969), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „Покрив“ (1978), „Талисман“ (1978), „Дом за нашите деца“ (1986), „Магия’82“ (1988), „Меги“ (1989) и „Отвъд чертата“ (2003). 

Поклонението ще се състои във вторник, 6 август, от 11 ч. в столичната църква "Св. София".