Решението на кабинета в оставка е взето неприсъствено, съобщиха от правителствената информационна служба.
По-рано председателският съвет на местния парламент във Варна изпрати искане до Министерския съвет да бъде обявен в сряда ден на траур.

Утре в 11,30 ч. в храм "Света Петка" във Варна ще бъде поклонението пред Пламен Горанов, предаде БГНЕС.
След това той ще бъде изпратен в София за кремация през следващите 1-2 дни, заяви Любчо Любчев, управителят на общинската фирма, която урежда погребението.
Такова е желанието на бащата на самозапалилия се варненец.
Днес в "Обреди" е бил издаден смъртен акт.

Урната с праха на 36-годишния Пламен ще бъде върната до края на седмицата и положена в семейна урна в старите варненски гробища. Засега няма определена дата за това.

В социалните мрежи Пламен Горанов бе обявен за „мъченик на протеста” и сравнен с чешкия студент Ян Палах.

Кой е Ян Палах

20-годишният Ян Палах се залива с бензин и се самозапалва на 16 януари 1969 г. на Вацлавския площад в Прага в знак на протест срещу нахлуването на войски от Варшавския договор в Чехословакия през август 1968 г. заради Пражката пролет. Случайни минувачи успяват да го изгасят, но Палах е с 85 процента изгаряния и след три дни умира.

Според Ярослава Мосерова, специалист по изгаряния, която първа се е погрижила за Палах в Университетската болница, той не се е самозапалил, протестирайки срещу съветската окупация, а го е направил, протестирайки срещу деморализацията на чешките граждани, причинена от окупацията.

"Той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата, множеството от тях, мълчаливи, с тъжни очи, сериозни лица, когато погледнете онези хора, разбирате това, което всеки вече знае, всички благоприлични хора, бяха на прага да правят още компромиси", казва Мосерова.
 
Погребението на Палах довежда до масови протести срещу окупацията и на 25 февруари 1969 г. друг студент - Ян Зайиц - се самозапалва и умира на същото място, а през април същото прави и Евжен Плоцек в Ихлава.

Мълчаливи протести в страната в памет на Пламен

Поредните протести в София и Варна преминаха мирно и мълчаливо в памет на Пламен Горанов.

Заупокойна молитва беше отслужена на Орлов мост в столицата от отец Георги, съобщиха "Фокус" и БГНЕС. Присъстващите запалиха свещи, донесени бяха български знамена и цветя. Хората започнаха да събират дарения за всички желаещи да отидат до Варна за поклонението на Пламен. След това протестиращите направиха краткия преход от Орлов мост до парламента, където продължава постоянният им палатков лагер с искания за промяна в Изборния кодекс. Движението в центъра на столицата не бе спирано. 

Около 200 души се събраха пред сградата на Община Варна, за да отдадат почит на Пламен Горанов. Множеството запази минута мълчание в памет на 36-годишния мъж, а в близката градинка бяха поставени запалени свещи, предаде Дарик радио.
Върху плочите на тротоара продължиха да се добавят нови послания за Пламен. Част от тях гласят: „Благодарим ти, че ни събуди", „Благодарим за надеждата", „Най-смелият човек на Варна", „Смърт няма, има само победа".

Сравниха Пламен с Ян Палах - Снимки