Близо два месеца след ратификацията на споразумението между България и Украйна за БТР-те и близо шест месеца след решението на Народното събрание за изпращането им, те най-накрая могат да тръгнат - това обяви във Facebook депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев.

Той обаче критикува, че близо два месеца правителството е било "неспособно да осигури логистиката и да финансира операцията".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев пък съобщи по-рано, че ведомството му е подпомогнало процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР. Във Facebook той написа: 

"Операцията е в ход - Министерството на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР".

В края на м.г. парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев.

Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

Около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР ще прати България като помощ на Украйна, обяви народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев през юли миналата година.

Снимка: Facebook/Тодор Тагарев

 

Снимка: Facebook/Тодор Тагарев