След близо два часа спорове парламентът реши да предостави на Украйна стара бронирана транспортна техника с въоръжението към нея и резервни части от МВР. Решението бе прието със 148 гласа "за" и 52 "против". 

"За" гласуваха 63-ма депутати от ГЕРБ-СДС, 50 - от "Продължаваме промяната - Демократична България", 30 - от ДПС, и петима от "Има такъв народ". "Против" бяха 37 човека от "Възраждане" и 15 от "БСП за България". 

В мотивите се посочва, че през последните 25 години поддръжката и съхранението на въпросната техника изисква значителни финансови разходи от бюджета. Също така тази техника трудно би била приложима в изпълнение на основните задачи на Националната служба "Жандармерия". Поради тези причини голяма част от тази техника е обявена за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР. Освен това бронираната техника била добре позната на украинската армия, сравнително лесно можела да я ремонтира, а с нея можело да бъде оборудван поне един лекопехотен полк. 

Броят на машините е около 100, стана ясно от изказвания на депутатите Ивайло Мирчев, който е един от вносителите на проекта на решение, и Даниел Митов от ГЕРБ. Вносителите увериха, че няма да се намалят бойните способности на армията и че 32 държави са предоставили военна техника на Украйна. 

На 19 юли текстът бе подкрепен и от парламентарната комисия по отбрана. Вносители са Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ. 

Снимка: БТА

Горещи дебати и закана за съд от страна на Корнелия Нинова 

Гласуването в зала бе предшествано от разгорещена дискусия, като се стигна до словесни престрелки между ГЕРБ и БСП изнасяно ли е оръжие за Украйна, докато Корнелия Нинова е била министър.

БСП попитаха колко струва техниката, която предоставяме и изтъкнаха, че няма анализ. "Някой ви е подал да подпишете. Вие сте се сбили кой да се подпише между Пеевски и Борисов, за да блеснете. Господин Мирчев, на вас се е паднало. От Ропотамо и Феята, цялата бойна техника по парковете да пратим", каза Георги Свиленски. "Скоро сте на Бузлуджа, летящата чиния я пратете на Путин", отговори му Ивайло Мирчев.

"Музейните експонати не може да се ползват, това ще се случва със санкция на парламента", посочи Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. "Да не се окаже, че сте продали повече, отколкото ние даваме. Да не се окаже, че БСП са изнасяли оръжие за Украйна", коментира още Гаджев. Той добави и че имат информация, че самолети Су-25 са били изнесени на части през последната година. 

Колегата му от БСП Атанас Зафиров му отговори, че тези самолети са били купувани по времето на ГЕРБ, а частна фирма ги е продавала за баснословни суми. В момента даряваме 100 машини, без да е ясно в какво състояние са. Нищо не казвате за компенсаторните сделки. Опитахте се да направите интрига, но тя се върна във вашия двор.

В емоционална реч от трибуната, Корнелия Нинова заяви, че вече е спечелила дела за твърденията за изнасяни оръжия за Украйна, докато бе министър. "Търпях ви, мълчах, опровергавах, но и предприех действия. Има две неща в България, които са изключително ценни - свободата на словото и правовата държава. Криейки се зад свободата на словото, лъгаха за БСП, поругаваха името ми, твърдяха с лъжи, с манипулации, със снимки на самолет и ви заведох дела. Смисълът на правовата държава, всеки може да окепази човек и партията която представлявам. Ето го резултатът - три осъдителни присъди. Аз съм търпелива и понеже знам какво съм правила, съм ви осъдила за клевета на първа инстанция", добави Нинова. "Няма никакви доказателства за изнесените факти", цитира тя съдебното решение. След тези думи лидерът на БСП се обърна към ГЕРБ: "Свалете си имунитетите и елата в съда, страхливци". 

Снимка: БТА

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обясни, че БТР-ите не са на въоръжение в армията и даряването им за нуждите на Киев няма да отслаби нашата отбраната. "Украйна е купила въоръжение от нас за 5 милиарда лева, а до края на годината сумата ще стане 7, което я превръща в един от основните инвеститори в икономиката ни. Но сме дарили на нея техника за едва 20 милиона", подчерта депутатът. 

Той опроверга твърденията, че нямало да компенсира България за дарената техника. "Още през 2022 г. от САЩ е получено писмо с готовност за над 200 милиона долара, но незнайно защо тогава правителството на Румен Радев ги е отказало", добави той. 

Депутатът от ПП-ДБ се надява новият военен министър Тодор Тагарев да инициира нови разговори със САЩ по темата. И беше категоричен, че официалното становище на МВР е, че няма нужда от тези БТР-и. "И слава Богу, че е така, защото в противен случай вътрешното ведомство щеше да се налага да отговаря на други въпроси", каза Мирчев. 

Страстите в залата се разгорещиха след като той напомни, че именно Украйна стои на пътя на руския президент Владимир Путин по пътя му към България. 

От "Възраждане" бяха категорични, че няма да подкрепят това предложение. "Имаме включени българи в списък за ликвидиране от украинската държава. В списъка на "Миротворец" фигурира зам.-председател на НС, както и бивш президент, но няма реакция", коментира лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него върви процес на разоръжаване на България. 

"Това решение е позорно и съкращава и без това мижавия ни отбранителски потенциал. Обясняваме, че нямаме потенциал и казваме "ела, Вълчо, изяж ме". НАТО щяло да ни пази. Появи се идея да дадем и черешовите топчета от музеите". 

ИТН: Да дадем БТР-и на Украйна, но с тях да пратим и украинците у нас на фронта

България да даде на Украйна БТР-и, но с тях да прати и украинците у нас на фронта, понеже са дезертьори, пък предложи Андрей Чорбанов от "Има такъв народ". Той се съгласи, че БТР-ите не могат да се ползват от МВР, но попита дали не могат да свършат работа при бедствия и аварии. Даде и друга идея - да се пратят БТР-ите, но с украинци в тях. 

Снимка: БТА

"Смятам, че ние трябва да мобилизираме всички украинци, които са на територията на страната, да ги обучим и евентуално да ги окомплектоваме с БТР-и, защото всички са свидетели за много хиляди млади мъже, които карат скъпи коли в страната. По правилата на войната те са дезертьори от фронта и аз смятам, че трябва да изпълним нашите задължения и да помогнем в защитата на Украйна, да изпратим тези хора на фронта", каза Чорбанов.

Министрите на вътрешните работи и на МВР да дойдат в Народното събрание, за да обяснят трябва ли да даваме около 100 стари бронетранспортьори на МВР на Украйна. Това поискаха от БСП. Председателстващият заседанието на Народното събрание Никола Минчев обясни, че те са били повикани.