В рамките на нова кампания нарушителите по пътищата ще получават писма от близки на загинали. Това ще става едновременно с получаване на електронните фишове за превишена скорост.

Началото на кампанията "Написах ти писмо" бе обявено днес. Сред инициаторите са сдружение "Ангели на пътя", в което членуват близки на загинали при катастрофи и Главна дирекция "Национална полиция".

Подкрепяме всяка възможност да спасим човешки животи. Усилията ни са насочени към по-малко жертви на пътя, каза директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков, предаде БТА.

Писмата, които са 12, ще бъдат изпращани от следващата седмица.

Инициативата започва с 36 000 копия на ръкописи. Те ще бъдат прикрепени към електронните фишове, които се изпращат към нарушителите по пощата.

Много от убийците на пътя са хора, които имат история с превишена скорост. Повечето от тези хора смятат, че всичко приключва с плащането на електронния фиш, който МВР изпраща. Ако сме научили нещо от историята си, то е, че само глобата, само наказанието, само плащането без замислянето нямат траен ефект, каза Петя Иванова от сдружение "Ангели на пътя".

"Надявам се тези писма да стигнат до тях, до обществото. Да разберат, че нищо не е по-важно от човешкия живот и ние всички трябва да го пазим. Нищо не е по-важно от децата ни, които трябва да се приберат вкъщи", каза Николина Петкова, майка на 15-годишния Филип Арсов, убит на пешеходна пътека в София от пиян шофьор, предаде bTV.

Данни на националната полиция сочат, че миналата година броят на пострадалите е нараснал до 9 101. А от началото на годината до 14 април 2024 г. са настъпили 1 730 тежки пътнотранспортни произшествия. 101 души са загинали и 2 139 са ранени.