По-строги санкции за шофьори нарушители влизат в сила, след като промените в нормативна наредба, актуализирана от МВР, бяха публикувани в "Държавен вестник". 

Шофьори, при които е установен алкохол в кръвта между 0.5 и 0.8 промила, ще имат с 8 точки по-малко в талона си, който се състои от общо 39. Ако дрегерът отчете между 0.8 и 1.2 промила, освен глоба ще се отнемат и 12 контролни точки. 

При повторно нарушение броят на отнетите точки ще е 20. Повече точки - 15, ще се отнемат и при отказ на водача да бъде проверен за алкохол или тестван за употреба на наркотици.

За превишена скорост с над 50 км/ч в населено място санкцията ще бъде 18 точки, а за системно шофиране по този начин наказанието ще е 26 точки. 

С 3 точки повече ще се отнемат при неправилно изпреварване, създаващо опасност за движението. Ако шофьор бъде хванат в аварийната лента на магистрала, ще губи 10 точки, а с 5 точки повече ще се отнемат за движение в насрещното платно. 

За управление на технически неизправен автомобил при констатирани опасни неизправности шофьорът ще губи 10 контролни точки. 

За неспиране на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, ще се отнемат 10 контролни точки. Също 10 точки ще се вземат при преминаване на червен светофар и за неосигуряване на предимство при преминаване през пешеходна пътека.

За използване на мобилен телефон по време шофиране без хендсфри наказанието ще е 8 контролни точки. 

За каране без предпазен колан или неносене на каска шофьорът/мотористът ще губи 10 контролни точки. 

За превозване на деца в нарушение на Закона за движение по пътищата наказанието е 12 точки. 

За нарушение на правилата за преминаване през жп прелез отнеманите точки ще са 10 (досега бяха 5 точки).