Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе удостоен с грамота и почетен плакет от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия за приноса му за публичното разкриване на архивите на Държавна сигурност и комунистическите тайни служби, съобщиха от партията.

Това се е случило по време на конференцията "Документите на комунистическите тайни служби - реалност, образование и памет", която се провежда по повод председателството на комисията по досиетата на Европейската мрежа за съхранение на архивите на бившите тайни служби за 2018 г.

"Тези награди са голяма чест за мен. Искам да благодаря на колегите от 43-тото Народно събрание, с които заедно успяхме да разширим обхвата на комисията по досиетата. Мога да гарантирам, че и занапред ще продължим да защитаваме интересите на демократичната общност", заяви Цветанов.

По думите му промяната, която се е направила в учебните планове, е изключително важна. "Сега децата ни ще имат възможността да знаят истината за този период от нашата история", каза той.

"Без участието на всички тези публични личности, включително и на г-н Цветанов, комисията по досиетата нямаше да може да постигне това, което днес отчитаме като резултати", отбеляза председателят на комисията Евтим Костадинов. По думите му през 2007 г. комисията е започнала работа само с един лист хартия, но с много труд и упорство е успяла да изгради големия си архив.

"Доверието и интересът на обществото към нас расте. Голямата ни амбиция остава дебатът за принадлежността на българските граждани към ДС да не се води само в комисията, но и сред обществото", посочи Костадинов.