По-рано тази седмица от комисията съобщиха, че световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина. Тя е била вербувана през юни 1971 година.

Кръстева обаче отрече тази информация. Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", който твърди, че е намерил нейния формуляр на таен агент.

Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заяви пред седмичника филоложката. "Някой иска да ми навреди", допълва тя.

В отговор Комисията по досиетата приложи файлове с автентични данни, които сочат, че Юлия Кръстева е била сътрудник на Държавна сигурност. 

Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи със специална стипендия, отпусната от френското правителство. Френска гражданка след брака си с писателя Филип Солерс, тя става фигура в интелектуалния живот във Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес.

Досието на агент Сабина

Документи от щатни служители, съдържащи се в лично дело – 1 том и в приложение и в работно дело Ф1, а.е. 2683; рег. дневник; картони – обр.1 – 4 бр. и обр 3.