От днес всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са били регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своя сертификат, съобщиха от "Информационно обслужване" АД.

Тази сутрин, от 9.00 до 10.00 ч. са изтеглени 24 723 сертификата, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил. От тях 13 000 са удостоверенията за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20 на сто от всички изтеглени документи, сочат от данните на Информационно обслужване.

Удостоверението за преболедуване може да се изтегли от портала на Националната здравно-информационна система - his.bg/bg/dgc. Документът е валиден само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница, припомниха от "Информационно обслужване".

Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19, а тези, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в ковид регистъра, ще продължат да ползват европейския зелен сертификат.