Имало е хакерска атака срещу системата за сертификати. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в интервю за NOVA.

"От три дни е така. Информационното обслужване - фирмата, която е изградила и поддържа тази система, казват, че работят денонощно за отстраняване на проблема, но според тях става дума за изключително мощна хакерска атака", подчерта Кацаров.

"В момента това затруднява не само издаването на сертификати, но това затруднява и ваксинацията", допълни той. 

По думите му до момента не е ясно кой стои зад атаката

Той каза още, че вече са информирани президентът и премиерът. Те от своя страна трябва да преценят дали да уведомят службите ни за сигурност.

По данни на Информационното обслужване до 18:00 ч. днес са изтеглени над 56 000 сертификата. От 12:00 ч. на обяд обаче системата се срина и това доведе до още по-големи опашки пред ваксинационните пунктове. На някои хора се наложи да чакат с часове.

"Продължаващите втори ден злонамерени действия имат за цел да нарушат ваксинационния процес и са пряка заплаха срещу държавата и неуморната работа на медицинския персонал, който полага денонощни грижи за защита на българските граждани от COVID-19", заявява изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

По думите му компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно успява да отблъсне злонамерените атаки.

Само ден по-рано от Информационното обслужване бяха категорични, че мрежов проблем спрял издаването на Covid сертификатите, като отрекоха да става дума за хакерска атака или претоварване.

Междувременно от здравното министерство обявиха, че до края на седмицата ще предоставят 600 000 антигенни теста на регионалните здравни инспекции в страната. Те ще са безплатни, но трябва да се плати такса за манипулацията.