Над 1000 души от Несебър посрещнаха избрания на първи тур кмет Николай Димитров, който бе конвоиран от следствения арест до Общинския съвет в морския град, където трябва да положи клетва, съобщи "Бургас Инфо". 

С овации и викове "Дръж се, Ники, ние сме с теб" и "Искаме си кмета", хората издигнаха плакати, че не искат вотът им да бъда подменен. 

"Ще кажа на хората, че ги обичам!", това бяха първите думи на несебърския кмет. 

Николай Димитров беше задържан на 23 октомври, заедно с още четирима души, кандидати за общински съветници. Въпреки ареста той спечели още на първи тур местните избори в Несебър. Димитров е сочен за ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. Пред съда обаче той заяви, че никога не се е срещал с главния свидетел по делото, подал сигнал до органите на реда, както и че никога не е уговарял и участвал в схема за купуване на гласове.

Заедно с Димитров под конвой пристигна и избраният общински съветник Петър Хрусанов, а Георги Георгиев остана в ареста в София. Съпругата на Николай Димитров се опита да го прегърне преди да започне старта на Общинската сесия. Засега двамата не пожелаха да коментират пред медии парадоксалната ситуация.

Охраната вкара Николай Димитров в гардеробната, където той се преоблече и влезе в залата в костюм и без белезници.

"Каквото имам да кажа, ще кажа в присъствието на областния управител", заяви кметът. След като положи клетва обаче Димитров може да упълномощи свой заместник, защото след тържествената церемония той ще бъде върнат отново в ареста.

Организатори на протеста са Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Николай Димитров за кмет. Той и общинските съветници трябва да бъдат освободени от ареста, казаха Яни Николов и Петър Козаров.

"Той ще положи клетва на химна на България с белезници и защо трябва да водим редовно избран кмет под конвой? В случая са му нарушени правата на гражданин и на редовно избран кмет", подчерта Николов.

"Не може един човек, който е избран с 8 000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно, според мен", добави Козаров.

Защитата на несебърския кмет пък внася сигнал до ВСС и главния прокурор. Защитничката на избрания за пореден мандат градоначалник Ина Лулчева коментира, че ще направи това, за да не се превръща спецсъдът в извънреден съд.

Тя припомни тезата си, че спецсъдът и спецпрокуратурата не са компетентни по тези дела, защото още през 2011 КС е посочил това изключение. Още повече, че по нито една група за купуване на гласове не е работило спецправосъдието.

Лулчева не изключва възможността да бъде поискано отстраняването на Димитров като кмет, защото целта на всичко това била той да не е на поста.