Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19.

В заповедта на здравният министър под формата на приложения са посочени образците за Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема.

Цялата заповед вижте ТУК >>

Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар.

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система -  ТУК>>

За всички извършени до 1 юни 2021 г. ваксинации ще бъдат създадени цифрови COVID сертификати на ЕС, като гражданите ще могат да ги получат по общия ред. Заповедта влиза в сила от 1 юни 2021 г.

Вижте как изглеждат утвърдените ваксинационни сертификати:

Цифров COVID сертификатна ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE)за завършена ваксинационна схема

Снимка: Скрийншот от МЗ

Цифров COVID сертификатна ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE)за незавършена ваксинационна схема

Цифров COVID сертификатна ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE)за завършена смесена ваксинационна схема

България е готова да въведе Европейския цифров сертификат. Какво ще включва?

Въвеждането на европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19 у нас става възможно, след като Националният системен интегратор "Информационно обслужване" проведе успешни тестове и завърши интеграцията на българската система със системата на Европейската комисия. Това означава, че българските сертификати са съвместими с издаваните от системите на другите държави от ЕС.

По регламент сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021 г. Централната система се очаква да започне работа още на 1 юни, което ще даде възможност на държавите членки, които имат техническа готовност, да издават зелени сертификати още от следващия месец.

Очаква се зеленият сертификат да улесни значително пътуването в европейските държави.

От "Информационно обслужване" заявяват, че българският документ е съобразен със всички препоръки на експертния съвет към Европейската комисия Е-Health Network.

По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен.

Европейската комисия определя три варианта на документа:

 1. За наличие на завършен ваксинационен цикъл с една от одобрените от ЕК ваксини срещу COVID-19
 2. При негативен тест за наличието на вирус
 3. При преболедуване

Трите варианта съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС ще могат да проверяват валидността му.

Сертификатът за ваксинация съдържа следната информация:

 • имена и датата на раждане на ваксинираното лице
 • кода по международната класификация на лекарствените средства
 • търговското наименование на продукта
 • производителя
 • партидата
 • датата на поставянето на ваксините
 • държавата на поставян
 • ваксинационния център
 • други задължителни атрибути

При документа за наличие на негативен тест за наличие на вирус е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста.

Сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19 и валидността на сертификата.

Важно е да се отбележи, че според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест.

Първоначално ще бъдат издавани само сертификати за ваксинация, а документите за преболедуване и негативен тест се очаква да влязат в сила след средата на юни.

Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие на пациента.

Всеки български гражданин има достъп до своето досие през здравно-информационния портал на НЗИС www.his.bg чрез квалифициран електронен подпис и има достъп до него навсякъде по света, по всяко време.

Разработената от "Информационно обслужване" система ще прегенерира автоматично всички издадени до сега сертификати в новия европейски формат, когато регламентът влезе в сила.

Старите сертификати ще продължат да бъдат валидни на територията на България, като е предвиден гратисен период до 12 август 2021 г., за да се избегне струпването на хора за преиздаване.

В момента експертите на "Информационно обслужване" разработват апликация за мобилни устройства, която ще позволи на притежателите на здравни сертификати да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е необходимо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред личните лекари или ваксинационните центрове за издаване на документа. Това значително ще улесни гражданите при пътувания.