Какво се случи до този час? 

Пращат 30 000 ученици и учители безплатно на почивка, ще спасяват българския туризъм.

Германия призна, че е извършила геноцид срещу етнически общности в Намибия.

А ще има ли условия за Комисията по досиетата да оповестява принадлежност към Държавна сигурност? Ще разберем до дни.

"Забрани за пътуване имаше и преди 40 години, но тогава им казваха просто виза. Не искам сертификат, просто искам забраните за пътуване да отпаднат" - това е само един от знаковите коментари, които вие пишете по темата ни днес "Искате ли да имате Европейски цифров зелен сертификат?"

Кои са другите ваши коментари, които ни впечатлиха, чуйте в края на този подкаст:  

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

А какво ще кажете за това?

"Искате ли да имате Европейски цифров зелен сертификат?" До този момент превес имат отговорите "Не".

Европейският цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19 е безплатен и влиза в сила от 1 юли, но централната система се очаква да започне работа още на 1 юни. Очакванията са зеленият сертификат да улесни значително пътуването в европейските държави.

Европейската комисия определя три варианта на документа - за наличие на завършен ваксинационен цикъл с една от одобрените от ЕК ваксини срещу COVID-19, при негативен тест за наличието на вирус или при преболедуване. Трите варианта съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС ще могат да проверяват валидността му.

Сертификатът за ваксинация съдържа информация за имена и датата на раждане на ваксинираното лице, кода по международната класификация на лекарствените средства, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на ваксините, държавата на поставяне и ваксинационния център.

При документа за наличие на негативен тест за коронавирусната инфекция е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя и лабораторията, която е извършила теста, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19 и валидността на сертификата. Според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест.

Първоначално ще бъдат издавани само сертификати за ваксинация, а документите за преболедуване и негативен тест се очаква да влязат в сила след средата на юни.

Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие на пациента. Всеки български гражданин има достъп до своето досие през здравно-информационния портал на - www.his.bg, чрез квалифициран електронен подпис и има достъп до него навсякъде по света, по всяко време.

Всички издадени до сега сертификати ще бъдат прегенерирани автоматично в новия европейски формат, когато регламентът влезе в сила. Старите сертификати ще продължат да бъдат валидни на територията на България, като е предвиден гратисен период до 12 август 2021 г.

В процес на разработване е и приложение за мобилни устройства, което ще позволи на притежателите на здравни сертификати да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е необходимо да ги разпечатват на хартия и да чакат за издаването им от личен лекар или от ваксинационните центрове.

Анкетата по тази тема продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.