Още 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" (AstraZeneca) ще бъдат доставени утре, съобщи пресцентърът на Министерство на здравеопазването (МЗ), след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че "довечера се очакват 57 000 дози".

Ваксината се очаква да пристигне в 8.00 часа сутринта в "БулБио-НЦЗПБ". Създадена е организация ваксините веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне. 

В понеделник, 1 март, страната ни очаква да получи 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/ BioNTech), уточняват от ведомството, ръководено от проф. Костадин Ангелов.

С новата доставка от "Астра Зенека" се очаква "зелените коридори", които бяха затворени заради изчерпване на количествата, нараства вероятността да бъдат пуснати отново, а с това да продължи и масовата имунизация. Това обаче няма да стане още в следващите дни.

"Още "зелените коридори" няма да бъдат възстановени, защото чакаме да дойдат още две пратки с ваксини в началото на следващата седмица. Да има възможност широко да се отворят. Иначе ще отворим за един ден, ще свършат ваксините и после пак ще има напрежение. По-добре е да се изчака два-три дена и тогава вече, когато има наистина достатъчно количества, да започнем да работим", коментира пред БНР шефът на "Пирогов" Асен Балтов.

Според официални междинни данни към 16,00 часа тази събота са поставени дози на 4500 души, а от отварянето на "зелените коридори" преди седмица са имунизирани почти 98 000. 

По думите на проф. Тодор Кантарджиев преболедувалите могат да се ваксинират само с една доза.