До края на този месец или най-късно в началото на следващия Министерството на здравеопазването(МЗ) ще е готово с промените в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Това заяви служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Тома Томов на брифинг пред министерството, предаде БТА.

Той уточни, че са събрани и обсъдени с експерти предложенията по темата на организациите на хората с увреждания. Трябва чисто технологично време да се обобщят всички становища, каза Томов.

Докато той говореше, пред МЗ се премести и протестната акция на хора с увреждания. Те от сутринта протестират пред Министерския съвет (МС). Хората с увреждания настояват в дневния ред на правителственото заседание още тази седмица да бъде внесена Наредбата за медицинската експертиза. Искането им е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

В разговор с протестиращите Томов каза, че им съчувства, затова и настоящият екип на МЗ прави максималното, което трябва. Разбирам проблемите ви, търсим решение, увери зам.-министърът.

Той отбеляза, че МЗ е изработило предложенията, приети от Националния съвет за хората с увреждания. Обясни обаче, че са постъпили "изключително много препоръки", които изискват да се преразгледат.

Някои от хората му споделиха какви конкретни проблеми има. Една от жените каза, че е с диагноза лупус, а лекарствата си ги купува от Турция. Друг протестиращ коментира, че не може да бъдат оставени хората без средства и да се обричат на геноцид. Питания имаше и за работата на системата на Националната здравноосигурителна каса.

Днешният протест пред МС беше организиран през фейсбук групата "Против решенията на ТЕЛК и НЕЛК". В своя позиция до медиите по-късно през деня от пациентската организация "Заедно с теб" посочиха, че това, което трябва спешно да се задвижи, е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания и за промени в Закона за здравето. Целта е извършване на нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да ползват подкрепа/права и след изтичане на срока на експертното им решение от ТЕЛК, в случай че са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевременно от органите на медицинската експертиза.

Относно Наредбата за медицинска експертиза считаме, че промените се движат по нормативно определените срокове и e необходимо време да се нанесат нужните промени от обществените консултации, посочват от организацията.