Огънят е пламнал в района на Тъжа преди Калофер. Влакът е изчакал на гара Тъжа погасяването на пламъците, за да може да продължи и да няма опасност за железния път, съобщи БНР.

Композицията е пристигнала на Централна гара в София в 23.30 часа вместо в 21 по разписание. Голяма част от пътуващите са били младежи, които се връщат от музикалния фестивал Spirit of Burgas.

Същевременно от МВР съобщиха, че очакваните високи температури през тази седмица допълнително усложняват обстановката, а от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” отправиха апел към всички граждани да спазват мерките за пожарна безопасност и да не палят огън на открито.

Само за последната седмица в страната са възникнали 807 пожара в гори, сухи треви, храсти и лесонепригодни площи, които са засегнали над 10 000 декара.

Около 2000 декара сухи треви, 300 декара широколистни насаждения и 10 декара с лозя са унищожени от станалия снощи пожар в село Боровица, община Белоградчик, съобщиха от МВР.

Само бързата намеса на пожарната служба и оказаната помощ от местни доброволци са спасили 500 декара гора. В потушаването на пожара са се включили екипи на РСПБЗН-Белоградчик с два пожарни автомобила, група за гасене и служители на горското стопанство. Пожарът е локализиран около 00.50 часа и е ликвидиран към 01.10 часа. По първоначални данни причината е проявена небрежност при боравене с открит огън.