Част от сумата е била предназначена за ръководен служител в община Шумен, който извършил действия по служба във връзка с изпълнението на проект, а другата - за длъжностно лице, отчело и реализирало проекта, заяви на пресконференция директорът на шуменската полиция старши комисар Любомир Христов, цитиран от БТА.

Около 13.30 ч. вчера на бул."Симеон Велики" в Шумен 20-годишната Нели Георгиева, собственичка на търговско дружество, предала сумата от 4600 лева на кметския наместник на шуменския кв. "Дивдядово" Сергей Методиев. Длъжностното лице от общината е трябвало да извърши действия по реализацията на проект за реконструкция на стадиона в шуменския квартал.

След обиск в 38-годишния Методиев е намерена цялата сума.

Малко по-късно е задържан 43-годишният Николай Христов, баща на собственичката на фирмата и фактически управител и стопанин на дружеството. Сергей Методиев и Николай Христов са разпитани в качеството си на обвиняеми, като двамата са направили пълни самопризнания.
Задържани са за срок от 24 часа в Районно управление "Полиция" - Шумен.

Двамата са освободени днес в 14 часа, уточни старши комисар Христов. Повдигнати са им обвинения за даване и получаване на подкуп, стана ясно на пресконференцията.

На разпит днес в шуменската полиция бяха доведени и четирима общински служители, свързани с изпълнението на проекта - Данаил Данчев, началник отдел "Европейски фондове и програми", Любомир Пашов - началник на сектор "Контрол по строителството", и Деница Загорчева, началник на отдел "Единно бюджетно счетоводство".
Четвъртият служител старши комисар Христов посочи с инициали - В.Х.

Изискана е документация от община Шумен във връзка с разследвания проект. Работата по изясняване на случая продължава. Всички следствени действия са извършени под надзор на прокурор от Окръжната прокуратура.

По-късно комисар Христов съобщи, че Данаил Данчев е задържан за 24 часа, предаде БТА.

Също вчера, но в Русе, антимафиоти задържаха с подкуп началник на общинско предприятие, който прибрал 100 английски лири от негова подчинена срещу обещанието, че ще повлияе на решението на митничар да й върне задържания по бързо производство лек автомобил.