Патрулните полицаи вече ще осъществяват контрол в точките с концентрация на произшествия, а не в по-малко рисковите места, където единствената цел е да бъде глобен шофьорът, каза Йовчев.

Той потвърди, че патрулите на КАТ ще могат вече да спират автомобили само в определени случаи, когато има фрапиращо нарушение на правилата на движение по пътя: 
  •  Когато има видимо нарушаване на правилата на движение от шофьора
  • Когато шофьорът вози неправилно опасен товар, който създава заплаха за останалите участници в движението
  • Когато поведението на шофьора и движението на колата му пораждат съмнения, че е употребил алкохол и упойващи вещества
  • Когато има данни, че шофьорът е участвал в катастрофа или пък в някакво престъпление
Инструкцията за организацията на работа и реда за пътен контрол е в сила от 10 септември.

Сигнали за неправомерни действия на пътни полицаи ще могат да се подават по телефона или в интернет.

Всеки от служителите на Охранителна полиция и патрулите на КАТ ще бъде снабден с GPS. По този начин ще се знае къде точно се намира той в момента и дали точно изпълнява разпорежданията на съответния си ръководител.

В патрулните автомобили пък ще бъдат раздадени таблети на пътните полицаи. В тях ще бъде въвеждана информация за всички случаи, при които има спрян автомобил.

"Всичко това се прави, за да се предотвратят случаите на корупция в поделенията на "Пътна полиция". За всички спрени автомобили ще бъде съобщавано по радиостанцията, като ще бъде уточнявана и конкретната причина за спирането. За момента няма да има сериозни кадрови промени в поделенията на КАТ", обясни Цветлин Йовчев.

Той уточни, че операциите на МВР до момента срещу корупцията в КАТ са били разгледани на националното съвещание днес. Ако новите мерки не дадат резултат, ще има сменени и уволнени началници в полицията.

Цветлин Йовчев смята, че промяната в поведението на служителите няма да дойде бързо и лесно. Заеедно с това той е убеден, че скоро ще се забележи положителният ефект от мерките.