Това съобщи на пресконференция в Пловдив старши комисар Тодор Чонов, директор на Областната дирекция на МВР-Пловдив, цитиран от "Фокус" и БТА.

Акцията на МВР бе осъществена на 1 май на територията на три областни дирекции - Велико Търново, Пазарджик и Пловдив, като по време на преследването един от автокрадците бе застрелян, а трима пловдивски полицаи бяха ранени.

По думите на Тодор Чонов престъпниците са действали със специални техники и лаптопи за рестартиране на алармите на автомобилите и са разполагали с цялата съвременна техника за кражби.
Установено е, че в рамките на 30 секунди крадците отключват, палят и потеглят с колата, което по думите на Чонов означава, че те използват специализирана съвременна техника за неутрализиране на защитните й системи.
Факт е още, че групата е действала изключително експедитивно – за една нощ краде два автомобила, каза полицейският началник.

По думите на Чонов полицията работи по няколко хипотези при кражбите на колите - застрахователна измама, за части на коли и контрабанден износ за трети страни.
До момента няма данни за искане на откупи от собственици на крадени автомобили, подчерта той.

Чонов съобщи още, че след акцията, при която бе задържан един мъж от София, снощи са арестувани още двама във Велико Търново. Други двама пък са обявени за издирване. Предполага се, че единият, с прякор Картофа, е тарторът на групата. И двамата, които се издирват, са от региона на Пазарджик.
"Лицата са известни на полицията, предполага се, че са извършили доста престъпления на наша територия", каза още комисар Чонов. 

Задържаните се разпитват, а прокуратурата ще преценява дали да им бъдат наложени 72-часови мерки на задържане.

Поредният случай на полицейско насилие – убийството на заподозрения в автокражба Васил Тонкев, е класически пример за свръхупотреба на огнестрелно оръжие от полицията в нарушение на правото на живот, заявиха междувременно от Българския хелзинкски комитет (БХК).
Този тип случаи са пряк резултат от дефектния български закон за МВР, който позволява употреба на смъртоносна сила за залавяне на хора, които не са заподозрени в извършване на насилие и не са опасни за други. Именно заради такива случаи България е осъждана многократно от Европейския съд по правата на човека, заявяват още от организацията и дават примери.

В пет свои решения от 2004 г. съдът в Страсбург повтаря, че българският закон е неадекватен. В последното си такова решение – от октомври м.г. по делото "Каранджа", съдът отбелязва "с тревога", че, както е констатирал и по делото "Цеков" 5 години по-рано, законът позволява на полицията да използва оръжие, за да арестува човек, независимо от тежестта на престъплението, в което е заподозрян, и независимо дали и доколко е опасен. Полицаите могат законно да стрелят по всеки човек, който не спре, след като го предупредят.
А в такива случаи, като този на Тонкев, правото му на живот тежи повече от необходимостта да бъде задържан, категорични са от БХК.

Последна актуализация в 13,20 ч.