Българското посолство в Пекин е в постоянен контакт с тримата наши сънародници в китайския град Ухан, като се обсъждат варианти за тяхното извеждане, съобщиха от Министерство на външните работи.

Китайските власти препоръчват чуждестранните граждани да не напускат страната. По актуални данни (от 20 януари 2020 г.) на Националната администрация за миграция на Китайската народна република през 2019 г. българите в континентален Китай (без САР Хонконг, САР Макао и Тайван) са общо 373 души, от които 195 работещи и 134 учащи.

Най-много българи има в градовете Шанхай и Пекин, както и в провинция Дзянсу.

Междувременно биолози от китайската Академия на науките сравниха различията в генома на различни образци на коронавируса 2019 - nCoV и установиха, че патогенът е проникнал за пръв път при хората на 17 декември миналата година или в близките до тази дата дни.

Резултатите от изследванията бяха публикувани в електронната научна библиотека "БайоАрксив".

"Геномите се оказаха доста сходни един с друг и не се разпространяват особено бързо, което говори за това, че взривът на разпространението тепърва се очаква. Според нашите разчети то започва 32 дни преди вземането на последния образец 2019 - nCoV, което се случи на 18 януари", пишат изследователите.

Биолозите се надяват анализът на образците да им помогне да разберат как вирусът се е изменял в след въвеждането на карантината в Ухан и други китайски градове, където имаше бум на заболеваемостта. Това е изключително важно за разработване на следващи мерки за борба с коронавируса.