Кошмарна находка на бял дроб, много тежка ситуация. Такава комшарна находка не съм виждал. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV началникът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който тази сутрин е видял рентгенова снимка на белия дроб на починалата 66-годишна жена в "Пирогов", която е заразена с коронавирус.

По думите му, пациентката, която е от брусарското село Василовци, но е била на гости на сина си в София, е била приета в болницата в крайно тежко състояние и веднага е била интубирана.

"Жената отговаря на профила на всички починали по света пациенти от коронавирус. Тя е с преживяна сърдечна операция, има сърдечно-съдови заболявания. Доста скорострелно се е развило заболяването. За съжаление в България се сблъскваме с най-тежки форми на болестта", обясни Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че състоянието на 74-годишния съпруг на починалата също не е добро. Мъжът, който също е настанен в "Пирогов" е с признаци на задълбочаваща се дихателна недостатъчност. Той обаче все още не е интубиран и диша самостоятелно.

По думите на проф. Мутафчийският мъжът страда от хронична обструктивна белодробна болест и е пациент поне 2 пъти годишно на някоя болница при изостряния на болестта му. Шефът на ВМА поясни, че синът заразеното с коронавирус семейство, който работи на жп гара Илиенци, е изследван в Националната лаборатория и пробата му е отрицателна. 

Контактните лица на двамата съпрузи са установени, те са под карантина, но резултатите все още се очакват.

Отрицателни са седемте проби, които се чакаха, пет от тях са от старозагорската болница. Към днешна дата 40 проби са заложени в лабораторията на ВМА, една е положителна, две са съмнителни и подлежат на потвърждаване, а останалите са отрицателни. В националната референтна лаборатория са заложени 54 проби. Във Варна пробите са 18, резултати се чакат към 20.00 часа. В Стара Загора пробите са 24 и всички са отрицателни.

В Плевен ситуацията се развива добре. В Габрово - едната пациентка, за която вчера бе съобщено, че се влошава, - днес е с подобрени показатели, не я заплашва интубация, посочи Мутафчийски, но добави, че процесите при тези заболявания са динамични.

В "Пирогов" с временни затруднения са отделенията по Кардиология, Неврология и вътрешните отделения. Токсикологията е претрансформирана за болни от коронавирус. Всички останали отделения работят.

Според проф. Мутафчийски в България се прилагат мерките, прилагани и навсякъде по света. Дали ще дадат резултат, времето ще покаже. Липсата на индивидуални защитни облекла и доказано лечение и дихателни апарати са най-дискутирани в световен мащаб. До понеделник ЕК е уверила, че ще облекчи тези процедури и пазарът ще бъде задоволен. Днес анонимен дарител е изявил желания да закупи над 150 дихателни апарата, които да дари на здравната система.

Проф. Мутафчийски каза още, че по оптимистични прогнози ваксини срещу коронавируса ще има в края на лятото, а по песимистични догодина по това време.