С празнично биене на камбани в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е приета частица от мощите на св. Серафим Саровски, предаде БГНЕС.

Вижте снимки >>>

По решение на Светия Синод на БПЦ мощите ще останат изложени за поклонение. Те бяха пренесени до там от руския храм-подворие „Св. Николай” с литийно шествие, начело с духова музика и гвардейци.

Днес църквата чества един от най-обичаните подвижници – св. Серафим Саровски. Той е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Бил е най-малкият от трите деца в семейството.

Съвременниците му отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!".

Предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител.

Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.

Българският патриарх Неофит посрещна мощите в катедралата, като ги получи символично от ръцете на представителя на Руската православна църква в България архимандрит Филип.

Негово Светейшество отслужи благодарствен молебен по този случай и произнесе две молитви към св. Серафим Саровски.

Патриарх Неофит припомни, че по време на мирното си посещение в Русия през 2014 г. е отправил към Русия патриарх Кирил молба да бъде дарена на Българската православна църква частица от мощите на великия Божи угодник.

Молба, на която патриарх Кирил откликва. Затова и днес българският патриарх отправи чрез отец Филип сърдечна благодарност към Светейшия патриарх Кирил за този драгоценен дар.