Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на представяне на новите учебни планове за 2, 6 и 8 клас, организирано от клуба по дебати към Втора английска гимназия в София.

"Робинзон Крузо“ няма да се учи в 6 клас, вместо това се връщат песните на Добри Чинтулов в часовете по литература и по музика, обяви Стаматов.

От възрожденските текстове от шести клас - "Къде си, вярна, ти любов народна?", е заложен в учебника по музика за шести клас, по литература в седми клас е предвидено изучаването на "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи", а "Хубава си, моя горо" - в шести клас.

Фолклорните песни - "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и откъс за Крали Марко, са предвидени да се учат по история в шести клас.

Стаматов обясни, че творбата за Балканджи Йово е пример за междупредметна връзка между литературата и историята. В учебника по история ще има пример с откъс от това произведение, уточни зам.-министърът.

"В нито един момент не е имало замяна на турско робство със съжителство, османско владичество е терминът в програмите по история, робство и съжителство са термините по литуратура", каза още Стаматов.

"Родна реч" на Иван Вазов е заложена за изучаване в началния етап, а "Хайдути" на Христо Ботев - в литературата за пети клас.

Пропуснатото Средновековие сегашните петокласници и шестокласници ще учат, когато станат 7-ми клас в часовете по задължителна избираема подготовка.

В осми клас по литература ще има откъси за Исус и Богородица, както и сонети на Шекспир, вместо досегашните на Петрарка, каза още Стаматов, цитиран от 24chasa.bg.

"История славянобългарска" в окончателния вариант на програмата присъства на четири места, каза Стаматов. Така откъсът от творбата на Паисий ще се учи по литература в девети клас и три пъти по история - в седми, осми и в десети клас.

"Заложили сме силно олекотяване на учебното съдържание, създаване на свобода на учителя, за да направи допълнителен избор според класа и индивидуалните особености на учениците.

До 60% от учебните програми ще са за ново съдържание
, а останалото за контролни, преговор, затвърждаване", обясни Диян Стаматов. 

Дадена е и възможност учителят да включи по литература допълнителни произведения. Понякога обаче това допълнително надграждане води до напрежение и бягства в училище, каза още Стаматов.

Министърът на образованието Меглена Кунева каза, че са били получени повече от 150 предложения на обсъжданията в страната, като най-разумните от тях са били отразени в проектите на учебните програми.

Отлагат промените за матурите

Промените при матурите по БЕЛ, които трябваше да влязат в сила след два месеца, а именно - разделянето на зрелостния изпит на различни модули,  няма да се случат,  стана ясно още от думите на зам.-министъра.

Целта на промените беше да се намали преписването, от МОН обаче ще засилят техническата обезпеченост.

Модулите ще създадат проблем, свързан с техническата несъвместимост на двата изпита, които са по едно и също време. От друга страна голяма част от учениците в момента са се подготвили без модули. В този смисъл ще объркаме всички зрелостници, мотивира се Диян Стаматов.

АНКЕТА: Приемате ли промените в учебните програми?