Балканджи Йово влиза по история, откъси от Библията - по БЕЛ

"Робинзон Крузо" няма да се учи в 6 кл., връщат Добри Чинтулов. "История славянобългарска" ще се учи 4 пъти от 7-ми до 10 кл. Ще има откъси от Библията в 8 кл.

Обратно в новината

Коментари - Балканджи Йово влиза по история, откъси от Библията - по БЕЛ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

на сайта Трансферите в Бундеслигата лято 2015 в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството (особено в началото)

Не сте добре... то все едно някой чете или учи нещо от днешната младеж. Изключения има, но те сами си избират какво да четат. Всичко дето пишете е пълна загуба на време. Тези които ще "кажат" не е загуба това са децата ни. Хора писането тук или където и да било, няма да промени нищо освен интернет трафика :)

Крали Марко загива в битка срещу сърбите на страна на турците. В турция може би го считат за национален герой.

Правилно, много добре. Турците между другото навсякъде тръбят, че пра-бългрите са турско племе, че Османската империя е продължител на Византия, че по време на османското робство поробените народи живеели в хармония и процъвтявали и.т.н. прочее дивотии. Част от кампанията им да влязат в Европа по какъвто и да е начин. Тези работи не ги пишат много в българските медии, но навън е пълно с техните публикации. Поне ние да си запазим историята.

деер

Стига еквилибристики! Екипът е същият, само министърът не е на умирачка. Като говорите за образование и преписване, си помислете за изпит за боксов мач с Кубрат Пулев....Колко ли ще препишат?

УлОще пО умрем да разберем какво пише в библията за корана, както е писал по-долу некъф религиозен цървул...

Умрем да разберем: 1. Какво ще учат по ИСТОРИЯ за сръбския предател и турски колаборационист Марко Кралевичи? 2. Какво, според осмокласниците, са искали да направят содомци на Лотовите гости, пък той им предоставил дъщерите си - да го правят на тях? Как се нарича това, да дадеш жена си на шефа, уж ти била сестра, щото да ти е добре покрай нея? МНОГОКРАТНО! В рецидив, демек... Като Авраам...

да учиш нещо де го нито виждаш , ни го чуваш, нито съществува = поредна простотия. при това задължителна простотия. така изучихме децата на древногръцката и скандинавска митологии, че вече нищо не си спомнят от тях. в стремежа си да ги направят всезнаещи ученици пропуснаха да ги направят българи. бих им предложил да въведат и практическо обучение. разпъват децата на кръст и ги пускат да обикалят училището.

Защо само от Библията? Щом ще има от Библията, то поне трябва да има и от Корана ...

Ако е Стария завет, няма много разлики дали е Библия, Коран или Тора.

Ами затова са избрали персонажите на Иса и Мариам за да покрият и двете конфесии...Иначе от литературна гледна точка е по-добре да включат Песен на песните.

Хора, не се връзвайте на няколкото толераста във форума, като щерев например, ами си опичайте акъла вземете нещата в свои ръце, по отношение на образованието на децата ви, ваксиниране (да или не) религия и др.!

Децата могат да научат нещо в часовете по математика, български, литература. Там има контрол и подготвени кадри. Каква музика, да го учат в час по физкултура направо.

За съжаление реалността ни е точно като сериала Столичани в повече.

Добре е, че мозъците на децата се промиват с възрожденски глупости 40 часа на седмица, все пак трябва да се легитимира позамрялата образователна система, в която се изливат малко пари за още по-малки резултати. Националното индоктриниране впрочем не носи нищо: децата си дигат куфарите каго видят, че няма за ядене и оставят все на "османците" заминавайки на запад. Освобождение хубаво, ама сиренето е с пари. Няма причина децата да четат модерни неща като манга, или световна класика, прави сте. По-добре Славейков, Вазов, Ботев и Co. актуални образи. Все пак те са много интересни и интригуващи, обвързани с ежедневието доминирано от еничари и главорези. Но все се питам защо толкова защитавате българското при условие, че то се подиграва с вас всеки ден. На планина и море ще може да ходите и с чужда, по-добра администрация. Моля коментиращите да се концентрират над случайни правописни грешки!

На децата, още преди да са се научили да четат и да пишат, им стоварват недоадаптирани произведения от времето, когато книжовен български език е НЯМАЛО. Резултатът е масова неграмотност. :)

Не си 09 ти а 00.

О, неразумний ......... За тебе го е написал Монахът(българският - не японски). И да се изучава "Историята...." му, преди всичко означава да се изучава ЗАЩО, КОГА И КАК е написана. Но това разбира се ти няма как да разбереш защото си съвременната еманация на компилацията от Кириак Стефчов, поп Кръстю, Ненко Балдювеца , Бай Ганю, Андрешко, Нане, Вуте и Со.

С нас не се подиграва българското. България е официално американска колония. Де факто с нас се подиграват чужденци, кога открито, кога чрез свои маши, местни еничари, продали се за пари. Българското оцелява въпреки тези подигравки.

Напънала се планината и родила ... мишка. Поредните жонглирания "тука има - тука нема". Децата не могат да четат и пишат, половината не разбират прочетеното, а нашето родно министерство продължава с безумните си идеи.

какво ли няма да измислят, само за да не се въведе изучаване на вероучение !

Не, не искаме вероучение.

за агентите на ДС знаем!

Вероучението изгражда най-убедените атеисти...Почти всички ръководни кадри на бившето КДС са се пръкнали по времето когато вероучението е било задължително-)

Е дълбоко нравствена и мистична книга.Тя трябва да се учи ЦЯЛАТА.Как откъси.Значи може да убиваш и прелободействаш,но не и да крадеш?Закон е цялостен,знанието също.Затова думата на български е ЦЕЛОМЪДРИЕ.Въведете религия в училищата.

нарочно объркан сбор от разни митове и легенди на древните нароси. Плюс това в нея има много простотии като избиване на младенци, девственици, предлагане на жена си на шефа си, за лична облага, лягане с дъщерите си за продължаване на рода и ред още такива. Там възхваляват измами и пълнят главите на простите с тъпотии и неверни неща! Прочетете я и ще се убедите сами! И не казвам, че другите религии имат по читави писмена!

Сложни текстове като Библията трябва ад се учат в най-горните класове. Чинтулов може да го разберат и по-малките ученици. Сонетите на Шекспир са за студенти. Няма нужда да се мъчат учениците с тях, само ще намразят класиката!

Защо се пропускат откъси , от песните на чалга - певиците ?

А корана защо да не учат? А няма ли да научите децата как да се самовзривяват, че мюсюлманите ни водят нещо по този показател? Стига с тези религиозни простоии, само разрушение и смърт причиняват!

А когато едно време учехме за "храбрия"партизанин Янко да не би да ни помогне нещо в живота.По добре е да се изучават някои неща от библията които ни учат на добродетелност и състрадание с оглед на случващото се днес.

Трябва да се изучава етика и морал. И то не в училище, а предимно вкъщи. Библията е текст, който може само да вреди и има хиляди примери в историята, от самото популяризиране на християнството през 4ти век, чак до сега. Религията е инструмент за насъскване на хората едни срещу други.

корана да го учат в арабската пустиня. Тук е християнска Европа!

Няма разлика между двете...И двете произведения можеш да ги тълкуваш както си поискаш и да пратиш хора да се избиват помежду си, защото така пишело вътре. Голяма част от историята на Европа е именно такова взаимно избиване. Тези глупости не трябва да се изучават, а да се забранят, защото са много вредни.

Тук преди всичко е България. И като българин и атеист аз не желая децата ми да се занимават с текстове от КОЯТО И ДА Е религия. Желая да се научат да мислят - колкото и това да не съответства на еврогейските директиви.

Демонстрираш забележително невежество и простотия. Точно това е разликата между Библията и Корана, и между Исус Христос и Мохамед: Исус Христос НИКОГА не е заповядвал на някого да убива. А Мохамед е заповядвал физически джихад. Съвсем буквално. Така че ученето на Библията е полезно. А ученето на Корана- то е опасното. Именно заради Мохамед. Но отде толкова ум и интелигентност, да се информираш по-добре за какво става въпрос. Вместо това най-невежо приравняваш всичко в един кюп "религиозни простотии".

Демонстрираш забележително невежество КЪМ СОБСТВЕНАТА СИ религия. Какда се разбират текстове от типа: Псалм 137:9 Блажен онзи, който хване децата ти и ги разбие в скалата! Или Коринтяни 15:24 Тогава ще бъде краят, когато [Исус] ще предаде царството на Бога и Отца, след като унищожи всяко началство и всяка власт и сила. 15:25 Защото Той трябва да царува, докато положи всички врагове под нозете Си.

човека е абсолютно прав и не демонстрира "невежество и простотия". всички религии са вредни. задавал ли си си въпроса какво са кръстоносните походи? ... а светата инквизиция?...

Ма к'ви са тия да ми учат песните на Добри Чинтулов и то в училище, че и българска история ? Я бързо да се вкарат в учебниците песните на "Мара-отварачката" и оркестър "Кристал" ! . . . . и да се започне обсъждане на Турските сапунки в часовете по литература. Това е истинското образование, какви са тия неща от преди 100 и 1000 години ? Те не са интересни на нито едно ром-че. А нали това са сега децата на България !?

...книжки в библиотеката ми бяха "Робинзон Крузо" и "Островът на съкровищата." Робинзон оцеля през тия 50 и повече години и още е някъде из библиотеката ми. Чинтулов и останалите ни възрожденци учехме по програма в училище. За по-интересно почнах да търся нещо пикантно в биографиите им, напр. "Дневника на Боян Пенев", доста неща за Вазов, Багряна, Габе, Яворов и т.н. Човешки истории. А историята на Робинзон е по действителен случай, разказана от моряка Александър Селкирк и плагиатствана от Даниел Дефо. Островът на съкровищата пък е о. Кокос в Пасифика, където се смята, че има още неоткрити богатства за милиарди долари и продължава да мъти мозъците на иманярите. Не е лошо човек да се интересува от всичко, а останалото е за парлама и дракане за училищните програми.

Не сЕ признавам пред неграмотници.

Някой дали знае да се предлага истинската История, писана от Мавро Орбини, или труда на Бароний. Това са истинските извори, от които е списвал нашият монах.

Хубаво и навременно е припомнянето на тези писания. Хубаво, ама дали в Министерството на просвеЩението, ги имат предвид и...,позволете, да се усъмня, че ги познават. Оттам трябва да се започне,като своеобразно "предисловие" към изучаването на Историйцата - Паисиева.Без исторически подплатена, "История славеноболгарская..", не може да бъде разбрана.Другото - просто "отбиване на номера".

Абе, интересна работа, като не пишеш за Русия, доста интересни и полезни неща казваш! :)

Не знам. Но за тебе, приятелю, все още е много раничко да я прочетеш. Но, има и адаптирани версии, с картинки, сигурно и от Дисни са я филмирали, пробвай.

За вас не знам, но аз уча моите деца, че всичко, което е свързано с псевдопатриотичните ПРОМИВАНИЯ НА МОЗЪЦИ, заклинания, учене на стихотворения, песни, произведения и прочие, е ПЛЯВА, която да я учат дотолкова, че на изкарат добри бележки. И след това да я забравят. Не повече.

Заради подобно мислене обаче се получава интересния парадокс: децата бягат,вместо да се борят за страната си,която им отнемат по един или друг начин. Така де,има един цял свят отвъд Терминал 1. Найс,а?

Пич, зомбясването на жителите е първото нещо, от което се почва отнемането на страната. Дотолкова са ни промивали мозъците, че съм се будил през нощта плачейки, понеже съм сънувал, че "турците идват". В една страна от мислещи със собствените си глави граждани ще развиват способностите на децата, а няма да им промиват мозъците с глупости и учене на стихотворения. Мислещите деца определено ще се справят по-добре в обществото.

Споделете, моля, върху кои произведения наблягат вашите отрочета и евентуално колко дълго ще ги помнят.

Като за начало числа, азбуки, четене (дотук за 4-годишни), математика, природни науки, логика, бойни изкуства. Произведенията, различни от изучаваните в училище, си ги определят те, и когато поизрастнат те ще изберат накъде да се насочат.

Не схващам мисълта Ви. "Псевдопатриотично промиване на мозъци" е коренно различно от учене на "песни, стихотворения, произведения". В този смисъл като цяло не става ясно какви са образователните Ви схващания. Апропо, с чалгата как сте вкъщи - децата поназнайват ли я?

нема мисъл, туй е трол :)))

Не, пич, няма разлика. Ученето на глупости заема ценно време, което би могло да се употреби за учене на нещо друго.

ще си позволя да предположа, че вие, явно, отглеждате и възпитавате новите световни граждани, а не българчета.

Дали ще останат български граждани, ще решат те. Истината е, че тук не е съвсем зле.

Абе май според теб трябва да ги учат само да стрелят и да се бият. Това ще им влезе в работа.

Потвърждавам, че ги уча са се бият и при нужда на се защитят, дори как да осакатяват.

Четири години да се учи История славянобългарска. Това само за да се погали слуха на патриотарите. На базата на тази история ли ще стъпи историческото познание на българина!

Не е истина каква манджа с грозде продължава да се твори за сметка на децата. Идеология, каквато и да е, било то и патриотична, не трябва да се вкарва в обучението. Нека децата първо се научат да мислят с главите си, и тогава се опитайте да им вкарате идеологии.

Съгласен съм с теб, но докато отказваш да им вкарваш патриотична /или патриотарска,вероятно това си имал предвид/ в главите им вкарват консуматорска такава.

Да, заедно с патриотарската идеология им вкарват и консуматорска. Всъщност консуматорската сама идва там, където хората не могат да мислят сали и да създават.

Бе кой е тоя Добри Чинтулов? Боже, Боже, а История славянобългарска ще се учи ЧЕТИРИ пъти!!!! Е, тва вече е сигурен път към дебилизация на електората. Прехвърлих някои сродни коментари - браво, че има още недебилизирани и непромити хора у нас. Да живее България!

История славянобългарска и Робинзон Крузо са несравними величини. "Историята" е опит за история, научната и стойност е малка. Би трябвало да се изучава повърхностно, като литературно произведение. От друга страна Робинзон Крузо е приключенско четиво със световно значение. Нашите ученици имат проблем с нивото си на образованост. И десет години да учат История Славянобългарска, като Корана да я четат, няма да я научат, а не е и необходимо!

Ако ще възпитавате патриотизъм, възпитавайте в патриотизъм! Ако децата ще учат литература, нека учат литература ! ИМАМ ВПЕЧАТЛЕНИЕТО ,ЧЕ ПАК НАПРАВИХМЕ ЕДНА ГОЛЯМА БОЗА !

Силно се надявам по-начетените и читави родители да запълнят празнотите в образованието на децата си и с незаменими за тях произведения като "Робинзон Крузо"!

Които не са запазена марка на османското ''присъствие'' и не са свързани с ''робство''! Имало ги е от памтивека , та до ден днешен !

"Диш хакъ" е имало само и единствено "Под присъствието". За девширмето да не говорим пък.

"История славянобългарска" няма никаква научна или художествена стойност. Само тормозят децата, за да угодят на разни комплексари. С тази ли книга ще се гордеем? Че по същото време Нютон и Лайбниц са създали диференциалното смятане!

Аз съм, сигурна съм, че не съм единствена. А аз се чудя - ти, лично, какво искаш да учи детето ти? Или след като ти не си чел, и то да не чете? Такава е логиката на българския родител и затова сме на това дередже

значи можело!!!

Мен вече ме обраха веднъж преди 5-6 години! Това прави ли ме роб:)

Признавам си в 5 клас четох Под Игото и я намразих тая книга. Първо,че я четох дълго,второ нищо не ми влезна в главата. Бащами ме изпитваше,аз говорех врели некепели и недоумяваш как я чета и нищо не знам,че и героите не познавам. Е след дълго време отново я взех в ръката си,този път с различен поглед,виждания и разбирания. Вече не я мразя!

И това не е правилно. За какво се говори в Робинзон Крузо? Далечни пътешествия, морета, необитаеми острови, екзотика, оцеляване чрез използване на разум и находчивост. За какво се говори в песните на Добри Чинтулов? Борба срещу турските поробители, пушки, саби, пищови, колене, убиване, юнаци, хайдути. Това са още деца. По добре е да си развиват фантазията и мисълта с Робинзон, отколкото агресията и омразата с неща, писани в друга епоха. Когато България не е била на картата, а най голямата добродетел е била да клъцнеш главата на турчин. Грешка е да учим децата на агресия, пък била тя и възрожденска. Балканджи Йово е кълцан от турците като зелка, режат му крака, ръце. Агресия. Достатъчно си я имаме в ежедневието и без това, че и масло да и наливаме още и децата да учим, че това е хубаво, ценно нещо.

Истината е,че трябва всякаква литература да се изучава.

Добре е да се учат и двете. Но май има време само за едно от двете. Има разбира се методогии в педагогиката, които позволяват да се учат и двете, но не мисля че тези от министерството са дорасли дотам. Като се има в предвид че министъра не е преподавала никога и си няма и понятие. Все едно да сложим за генерал някой който не може да стреля. Изобщо трябва да се направи задължителна програма, която да заема около 80% и останалото да бъде по усмотрение на учителя и съгласно "модата" измежду децата в момента. Литературен анализ може да се преподава и с Добри Чинтулов и с Хари Потер.

Ако приемем, че съзряването на един човек върви от аза, през семейството, националното самосъзнание, до светоусещането - логиката на учебната програма е абсолютно правилна. Най-близки са ти твоето семейство, следват съгражданите, сънародниците и тогава всички останали народи и етноси по света. В съвременното общество се въвежда една тенденция този доказал се с хилядолетия модел да се разруши. Причините за това не са нито природосъобразни, нито пък човеколюбиви, а чисто икономически. Интересите на мултинационалните корпорации срещу националните държави, етнос, религия и самосъзнание. Ако искат да имат род и родина, БЪЛГАРЧЕТАТА трябва да изучават Добри Чинтулов и Паисий Хилендарски с приоритет в училище. Ако ги учим да са меки и отворени към всички на света, току виж в един прекрасен ден се окаже, че децата ни са роби в пустините на Ирак и Либия, които с оранжеви гащеризони съборат нефт от сутрин до вечер за Господарите на света, докато орки и пингвини с бомби и автомати върлуват на мястото на някогашната им татковина.

Нация и народ са доста абстрактни понятия за едно дете. Робинзо Крузо е по-разбираем. Трябва да се прилага много здрав разум при направата на учебните програми. И най-добре е да не се уточнява и последната запетая в тях.

Най-накрая нещо хубаво да се направи...след като тази измислена и превзета заместник-министърка, се опитваше да обяснява кое е правилно и кое не.

Е, това е приказка! Много се нервя, като трябва децата ми да четат разни чужди автори! Щото си нямаме наши, та други ще ми пробутват!

Ами да , задължително български автори и допълнително като опция който иска да си чете чуждите. Всеки сам си избира...как и в каква посока да се развива. Робинзон Крузо може да се чете през ваканцията...

Докога ще търпим тези национални предатели!Народен съд ги чака!