Ще организираме протестно шествие, за да покажем на институциите, че Момчилград е буден и следи какво се случва. Искаме прокуратурата час по-скоро да внесе обвинителния акт в съда и убиецът на Дамла да получи най-тежкото наказание. Това заявиха пред 24rodopi.com момчилградчани, които инициират провеждането на протестно шествие.

Тялото на първокласничката Дамла Муса бе намерено на 17 декември м.г. около 7.30 ч. в семейното жилище в Момчилград от майка й Садет, която се връщала от нощна смяна във фабрика край Кърджали. Дамла е била сама в апартамента, тъй като баща й работи в Белгия, брат й в Истанбул, а бабата била заминала в Турция при болни близки. Момиченцето бе удушено, а главичката му - обвита с тиксо.

Няколко дни по-късно за жестокото убийство бе задържан 25-годишния братовчед на първокласничката Мехмед Хасан, а гневни момчилградчани поискаха да го линчуват.

Убиецът, който направи пълни самопризнания, се намира в ареста с постоянна мярка „задържане под стража”. Обвинителният акт трябваше да бъде внесен в съда до 18 април. Окръжната прокуратура в Кърджали обаче удължи за втори път с още два месеца разследването. Причината е в забавянето на назначената комплексна експертиза, включваща ДНК и дактилоскопски анализ, трасологична и физико-химическа експертизи. Назначена е и допълнителна комплексна експертиза. 

В понеделник близки на опечаленото семейство в Момчилград се събрали и решили да организират протест. „Категорични сме, ще протестираме. Нямахме готовност за вторник, защото се изисквало да внесем уведомление в Общината“, казаха инициаторите.

До момента в Общинската администрация и полицията няма постъпило искане за провеждане на протестно шествие в центъра на Момчилград.