Пациенти въстанаха срещу условията в пловдивска болница. Снимки, публикувани в социалните мрежи от Дафина Филипова, показват в какви условия се лекуват болните в Клиниката по неврохирургия към Университетска МБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Нейният баща е пациент там. На шкафчето му било оставено шише с предписание да се приема три пъти на ден. Човекът е с инсулт, епилепсия и частична загуба на краткотрайната памет. Той пресмята, че трябва да пие по 11 хапчета на ден. Дафина и нейната майка обясняват ситуацията на сестрите и се разбират те да му дават лекарствата в определените часове. На следващия ден мъжът бил добре, но по-късно близките му разбират, че цял ден не са му давани медикаменти.

"Най-възмутена съм от отношението и непрофесионализма на санитарите и на медицинските сестри. Безкрайно съм доволна от лекарите, които приеха баща ми. Искрено съм им благодарна, но последващото лечение също е важно", каза Филипова пред NOVA.

"Задължително лекарствата трябва да се дават от сестра. Ще има наказания ако се окаже, че наистина това шише е било оставено там", коментира началникът на клиниката по неврохирургия проф. Христо Желязков.

Филипова е възмутена и от лошите хигиенни условия и такса от 6 лв. за стол, на който може да нощува придружител.

"Видях в ценоразписа в самата стая, не се бях загледала в него, докато не обърнах внимание на самото обзавеждане. Виждайки този потрошен стол, видях ценоразписа и ми направи впечатление цената от 6 лева", разказа Дафина Филипова пред bTV.

По думите ѝ не само че обзавеждането е старо, но и в помещението е мръсно, имало дори паяжини.

Мръсни щори в болничната стая

Снимка: Фейсбук/Дафина Филипова

Столът, за който придружителите на пациенти плащат 6 лв., за да смят на него

Снимка: Фейсбук/Дафина Филипова

Мухъл в болничната стая

Снимка: Фейсбук/Дафина Филипова

Проф. Христо Желязков обаче е категоричен, че хигиенните правила се спазват много стриктно:

"За хигиената си има специални предписания. Мисля, че тя се поддържа много добре. Това, което се вижда на снимките, са стари столове и мебели. Леглото е от 1987 г. Много от нещата са стари и са от времето, когато сме влезли в тази болница. Това, че има малко мухъл по стените, е след ремонт на покрива на болницата. Сега очакваме ремонт на стаите. Поетапно ще подменяме обзавеждането, но няма да е такова, каквото очакват хората. Болницата няма пари. Таксата за нощувка на стол не я определяме ние", коментира проф. Желязков.

В момента тече и проверка на РЗИ за хигиената на клиниката.

Снимка: Фейсбук/Дафина Филипова