"Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари" - това каза руският посланик у нас Елеонора Митрофанова пред телевизионния канал "Россия-24", след като вчера отказа коментар пред български медии. 

Руското Министерство на външните работи обаче се очаква да привика на разговор българския посланик в Москва Атанас Кръстин.

"Ще бъдат предприети действия, разбира се. На първо място, посланикът ще бъде извикан, ще има разговор с него", каза дипломатът, коментирайки въпроса за възможни ответни мерки от страна на Москва по дипломатическа линия след изгонването на представители на Руската православна църква от България. 

Руската църква в София "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква (РПЦ), посочиха на своята FAcebook страница от посолството на Русия в България.

"Старинният руски храм, който служи много години за място за молитви на руснаци и българи, сега ще бъде затворен", се посочва и в съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация. 

На страницата на руското посолство у нас бяха изведени и основните тези от интервюто на Митрофанова, а именно, че решението за експулсиране "очевидно е предварително обмислено, но е изпълнено на голям църковен празник - Рождество на Пресвета Богородица", а без повдигнати конкретни обвинения срещу духовниците, "историята е измислена". Според руската посланичка "неприятелската стъпка срещу нашето духовенство е не само провокативна, груба, грозна постъпка, но и шамар срещу собствените граждани, вярващите българи".

Вчера първо руското посолство у нас съобщи, че българските власти са експулсирали настоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама свещенослужители. От ДАНС потвърдиха, че заради "дейност срещу националната сигурност на България" в срок от 5 години нямат право да влизат в страната един руски гражданин и двама беларуси, а експулсирането било разпоредено със заповед на директора на агенцията Пламен Тончев.

Днес пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че "службите са в правото си да свършат това, ако имат достатъчно доказателства и сигнали". А премиерът Николай Денков заяви, че, "когато някой извършва неправомерни действия, той трябва да бъде санкциониран". 

"Действията са въпрос на секретен доклад, аз само се запознах с него, нямам пряко отношение към вземането на това решение, то е на ДАНС. В случая става дума за санкция срещу законите на България", посочи премиерът, който участва в церемонията пред Паметника на Независимостта в София за 115-ата годишнина от Независимостта на България.