Мит 1 за Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) присъства още в дефиницията. ХОББ не е болест, както често се смята, а е сборен термин за група от клинични синдроми на дихателните пътища и на белия дроб. Защо това е важно? Защото, ако не се вземе това предвид, цялата информация за ХОББ става обобщена и спекулативна по отношение на преживяемостта, качество на живот и терапевтичните решения.

А иначе: ХОББ се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища. Дължи се на възпалителна реакция на белия дроб към вредни частици или газове. Симптомите не са непрекъснати. Периодите на обостряне се наричат екзацербация и тяхната честота е различна и индивидуална при всеки болен.

Мит 2. ХОББ обикновено се диагностицира късно

Подобни твърдения в медицината винаги имат леко спекулативен характер. Какво значи късно? Значи ли невъзвратимост на процеса или невъзможност за ефективно лечение? Обикновено хората търсят медицинска помощ, когато симптомите им са клинично значими, тоест създават дискомфорт, болка или намаляват качеството им на живот. Нито едно заболяване не се открива в етапа на неговото зараждане освен ако това не е съвсем случайна находка, установена обикновено в процеса на диагностициране на друго заболяване. Това е и смисълът на профилактичните прегледи, но за диагностициране на ХОББ трябва да има поне три симптома: кашлица, отделяне на слузно-гнойни храчки и задух. При наличието им се правят и специфични изследвания, които включват функционално изследване на белите дробове (спирометрия), изследване на кръвните газове и рентгенография на гръден кош.

Мит 3. ХОББ е рядко заболяване

Не само, че не е рядко, но ХОББ е четвъртата причина за смърт в развитите страни. Асоциирана най-често с тютюнопушенето и по-специално - с веществата, които се отделят при вдишване на тютюневия дим, се предполага, че има десетки милиони не диагностицирани пациенти в целия свят.

Мит 4. ХОББ е болест на пушачите и засяга хората над 60 години

Въпреки че тютюнопушенето е основен причинител на ХОББ, между 10 и 20% от болните никога не са пушили. Други рискови фактори са замърсен въздух, замърсена работна среда, инфекции, някои астматични форми, пасивно пушене или генетична предиспозиция, свързана с дефицит на ензима алфа-1 антитрепсин. Последният фактор е причина до 4% от пациентите да са на възраст от между 18 и 40 години, като по-ниската възраст се среща по-често при женския пол.

Мит 5. ХОББ засяга само белите дробове

Въпреки че ХОББ представлява патологично състояние на белите дробове, други органи и системи биват засегнати също. Съпътстващите заболявания при пациенти с ХОББ не са рядкост, защото има общи рискови фактори между него и заболявания на сърдечносъдовата система, както и ХОББ причинява системно възпаление, което независимо повишава риска от други заболявания. Най-честите от тях, освен болестите на сърцето, са хипертония, белодробен карцином, остеопороза и захарен диабет.

Мит 6. Хората с ХОББ не бива да правят упражнения

Трудно е да се извършват физически упражнения, когато дихателният капацитет е намален, но парадоксално, някои специфични упражнения могат да повишат този капацитет и да подобрят симптоматиката. Тази физическа активност трябва да бъде коментирана с лекуващия пулмолог. Обикновено дихателната рехабилитация съчетава дихателни техники с физически упражнения.

Мит 7. ХОББ не се лекува

За радост има множество терапии и стратегии, които подобряват курса на болестта, включващи медикаменти, рехабилитация, диета и ваксини, които предпазват от респираторни инфекции. Най-често срещаните форми на ХОББ са белодробен емфизем и хроничен бронхит. И двете заболявания са необратими и могат да се развиват с години, но при правилно лечение може да се поддържа добро общо състояние на пациента и задоволително качество на живот.

Мит 8. Астмата също е ХОББ

Въпреки че астмата също е обструктивна белодробна болест и има припокриващи се симптоми с ХОББ, има някои съществени разлики между двете:

- Астмата се развива най-често в детската възраст, докато ХОББ засяга предимно хора над 60 годишна възраст.

- Астмата е заболяване предимно на въздушните пътища, дължаща се основно на хроничното им възпаление, докато ХОББ засяга предимно алвеолите, дължаща се на загуба на еластичността им, основно причинена от тютюнопушене.

Мит 9. Диагностицираните с ХОББ може да продължат да пушат

Това отношение идва по-скоро от осъзнаването, че "белята" вече е направена и няма нужда човек да се подлага на допълнителен стрес, като се опитва да спре цигарите. Истината е, че никога не е прекалено късно да се преустанови вредният навик. Тютюнопушенето ускорява загубата на белодробна функционалност, както зачестява проявата на екзацербации.

Мит 10. Теглото няма значение

Повишената телесна маса винаги обостря всяко хронично възпаление, защото само по себе си представлява възпалителен процес. Докато поднорменото тегло може да е сигнал за белодробен емфизем, който влошава прогнозата. Нормалното тегло създава условия за повече движение, устойчивост на терапиите и предполага по-здравословно хранене, което оказва благоприятно влияние върху ХОББ.