Коментари - Митове и факти за Хроничната обструктивна белодробна болест | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този мой пост вероятно ще е или изтрит или цялата страница ще “изчезне “ или няма да може да се коментира.Преди време напомних ,че когото се ползва чужд “труд” е редно да се спомене кой е автора.В тази публикация за пореден път не са спазени правилата.Направих си труда да копирам тази публикация ,ще я преведа на английски и ще я изпратя на нейният автор.Той ако иска да се занимава за авторските си права.Няма да информирам и СЕМ или началниците в ДИР за поредното грубо нарушаване на етичните норми и авторски права.Безмисленно е.Нищо няма да се промени .В таза “публикация “повече от 80% от превода от английски е copy/paste - с малки съкращения и по различно заглавие.Понеже съм сигурен ,че госпожица Анелия ще ме упрекне ще кажа че ако гарантира че няма да бъде изтрито ,и всеки който иска ще може да прочете и оргинала ,ще приложа линк с името на автора и името на статията . ps този мой пост също е архивиран както и “статията “ и коментарите до този момент 31.10.2022

Доктор Краси, за пореден път уточнявам, че аз не измислям медицината! Тя е измислена. За написването на каквато и да било научно-популярна медицинска статия се ползват не един, а множество източници. Цитирането им е невъзможно, защото към тях спадат и информацията, цялостното познание от многогодишен опит и боравене с научни публикации. Вие, когато изразявате професионалното си мнение, отново не ползвате единствено личния си опит, а познанието ви е прочетено, научено от литературата. За да ви направя удоволствие, ще цитирам тук източниците си, но не разбирам това как ще превъзпита първично негативната ви нагласа, че само лекар може да пише за медицина и последващите от това плюнки, които регулюрно ръсите под мои публикации. Идеята за материалът и част от данните са взети от тук: https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-copd Ползвана е също Уикипедия, сайтът Инспиро на проф. Костов : https://inspiro.bg/belodrobni-bolesti/sastojanija/hobb/ , https://medipro.bg/emfizem-belodroben/, https://www.puls.bg/aktualno-c-6/khronichen-bronkhit-vzpalitelno-zaboliavane-na-bronkhite-simptomi-lechenie-n-19299, https://www.infopharma-bg.eu/hobb-younger-patients/ и много държа да отбележа, че няма копи пейст нито едно изречение, с изключение на това: COPD is a disease of the alveoli, mostly […] a result of elasticity loss induced primarily by smoking. Asthma is a disease of the airways, primarily […] a result of chronic airway inflammation.” И НЕ! Когато статията не е преводна, нямам никакво основание да цитирам източниците си, когато обработвам информацията от тях. Искам от вас да ми напишете материал, който съдържа единствено ваша уникална информация, не преведена, не почерпена от други източници. Оригинална! И да, ще оставя поста ви тук, защото прекалихте. Добре е читателите да видят и другата страна. Вместо да кажете една добра дума, че тези теми в крайна сметка помагат на вас, лекарите (в случай, че изобщо сте такъв), вие не се спряхте да търсите под вола теле.

В по горният пост имах предвид точно въпросната статия на господин Тим Нюман. Можехте да напишете вашата версия ,споменавайки тази статия и нейният автор ,и после просто да я преразкажете .Това щеше да бъде коректно .Всеки читател прочитайки оргиналната статия и Вашата версия може да си направи извод кое е взаимствано или буквално преписано и представено като свое.А за мен?Аз стриктно се придържам към общо приетите правила и когато имам презентация ванаги започвам с конфликт на интереси които имам или нямам към въпросната тема .Ако е видео презентация на всеки слайд е обозначен автора и източника.Ако е в писмена форма ,накрая се споменават всички други автори и източници. ps незнам защо си мислите че вашите матеряли имат някакво значение за лекари?Те не са адресирани към професионалисти а към средно статистическият читател .Да не ви обиждам но едва ли вашата медия е мястото от което бих могъл да ползвам някаква информация- след като се базирате на Уики и развлекателни сайтове .А За професионална информация неможе изобщо да се говори.Нивото е друго. ps2 никой не ви оплюва,просто изказвам своето мнение

Въпросната статия на господин Нюман не е негова статия. Той също е черпил информация от други източници, част от които вмъкнати като хиперлинкове на определени думи. Запознайте се с авторското право преди да предявявате претенции и да заплашвате. Само за справка, ако преведа цялостен материал, който ЦИТИРАМ (както нарежда Законъ), тогава АЗ, а не друг, ставам автор на превода и всеки, който ползва моя текст, трябва да го цитира дословно. Интерпретации, разсъждения и опровержения върху текста ми обаче са допустими, без да трябва авторът да позовава източника си. Някакси започва да ми бие по достойнстовот да влизам в подобна полемика. Има закон за авторското право. Има комисии. Сезирайте, ако смятате, че се държа непрофесионано.

Цигарите трябва да се забранят със закон ! Освен ,че тровят себе си пушачите тровят и околните ! Да не говорим за младите майки които отравят и децата си !

Държавата е лицемерна ! Печели от търговията с цигари и затова не ги забранява ! Ами аптекарската мафия с течащите нон-стоп реклами на лекарства ?! Това също е престъпление ! Да се рекламират медикаменти които са със спорен лекуващ ефект !

Това, което виждате по телевизията, не са лекарства, а хранителни добавки. Техен контролен орган е Агенцията по храните. У нас никъде не се рекламира лекарство. НО..., колко хора знаят това?

Анелия, веднага се сещам за актуалното лекарство Есенциале форте за ч дроб, за всички видове аналгетици, болкоуспокояващи, милгами и прочие. Всички те са лекарства и някои от тях не са безобидни, до преди няколко години съм купувал солпадеин например със спец рецепта заради кодеина в него, сега дори не искат рецепта за него.Категорично трябва да се забрани рекламата на лекарства със и без рецепта както е забранена на цигари. Политиците удобно говорят за климатични промени, зелени сделки, декарбонизация и прочие идиотизми, които спорно влияет неблагоприятно, но иначе може да се толерира употребата на изкл токсичния парацетамол, от който заминава черния дроб и после почва възстановяване с есенциале форте. Отличен омагьосан кръг, от който се получават тонове пари!

Есенциале форте е екстракт от бял трън - хранителна добавка. Да, прав сте, това, че някой медикамент е от естествен биологичен произход, не го прави безобиден, но регулацията е такава, че хранителните добавки не са молекули и не подлежат на регулацията на лекарствените продукти, в случая ЕМА и ИАЛ.

Тате пушеше,а нама неее ,но и двамата починаха от рак на белият дроб.Но аз ненавиждам цигарите,но сина ми пуши ,а внука нее,през поколение

Общо взето статията е вярна, може би преписана от някоя рекламна брошура стояща пред лекарски кабинет. Баща ми страстен пушач почина от ХОББ на 80 г, живя около 5 г след като го диагностицираха. Последните 6 мес от живота му страдаше явно, риба на сухо беше с кислороден концентратор, тази болест увреди значително сърцето, оттам мозъка и последните седмици беше агония, става лилав, даваш му кислород малко и така чакаш края, гадна болест. Покрай баща ми намразих цигарите, никога не съм пробвал, но сина ми пуши като дядо си, вярно е за навиците през поколение!

не е рекламна брошура а англоезична електронна медия