Правомощията да вземат решение за предупреждение на гражданите чрез системата BG-ALERT ще имат министрите, областните управители, кметовете на общини и населени места и кметските наместници. Това каза главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, при представянето на подробности за началото на планираните регионални и национален тест на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението.

"Ранното предупреждение не става напълно автоматизирано. Необходими са хора, представители на институциите, които следва да вземат решения дали да се осъществи такова ранно предупреждение или не, на база на всички данни, които постъпват. Правомощията да се извърши ранно предупреждение имат министри, областни управители, кметове на общини, кметове на населени места и кметски наместници. Както по отношение на националната система за ранно предупреждение, така и на BG-ALERT", обясни Джартов.

По думите му решението за предупреждение е последната стъпка, преди това предварително се наблюдават определени процеси и явления.

В съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, където ще се помества допълнително информация.

Системата BG-ALERT допълва националната система за ранно предупреждение и оповестяване, добави Джартов, цитиран от БТА.

Той припомни, че утре, 7 ноември, започват тестовете на BG-ALERT в различни области на страната. На 29 ноември ще има национален тест. Това ще се случва в диапазона между 12:00 и 12:30 ч., като единствено потребители с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат известия.

Снимка: БТА

Tестовото съобщение ще бъде придружено със звуков сигнал и ще може да бъде спряно от потребителя след получаване. Съобщението ще бъде получено на мобилните устройства без значение в какъв режим са и на кой мобилен оператор, обясни главен комисар Джартов.

Ще има допълнителна верификация при използването на системата, преди да бъде пуснато съобщение за предупреждение, за да се избегнат злоупотреби, каза Александър Джартов.

Той добави, че няма да има възможност след пускането на системата в употреба да се направи по погрешка тест в реална среда, както се случи миналата седмица.

Джартов посочи още, че институциите навсякъде в страната са уведомени, че предстои тестване на системата.

Той добави още, че се изготвя наредба за използването на системата и в началото на следващата година се очаква тя да започне да работи официално.