Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график, а на 22 ноември ще се тества на национално ниво. Това заяви пред БНТ директорът на пожарната главен комисар Ангел Джартов.

Той обясни, че полученото по-рано тази вечер известие за опасност, което стресна много граждани, е техническа грешка на изпълнителя на поръчката.

"От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, така че нашите съграждани да получават информация в случай на опасност. От наша страна започваме официалните тестове съгласно утвърдения график. Преди да станат факт тези официални тестове, се извършват вътрешни. Изпълнителят на софтуера погрешка е въвел съобщението да се извърши не в тестова, а в реална среда. Това не е грешка на МВР, нито на пожарната", поясни Джартов.

Във връзка с изнесената информация, че системата ще работи само на телефони и устройства, произведени след 2020 г., Джартов поясни, че известяването ще работи и с по-стари апарати. Съобщението обаче ще се визуализира различно.

По-рано тази вечер голям брой ползватели на мобилни телефони получиха тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT. От МВР съобщиха, че това е тестово съобщение, изпратено само на абонати на "Виваком", и няма връзка с конкретно събитие. Действието, извършено тази вечер, не е координирано с министерството. Тестовото съобщение, което по-рано днес притесни абонати на "Виваком" не е публикувано от мобилния оператор, а от ангажирания с въвеждането на системата BG ALERT изпълнител, съобщиха по-късно от МВР.

В официална позиция от "Виваком" се извиниха на абонатите и уточниха, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата BG ALERT към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на "Виваком", за което от оператора не са били уведомени.

Системата BG-ALERT се разработва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.