"Реално погледнато колегата е натиснал грешния бутон, който е за реални клетки за мобилната мрежа на мобилния оператор, а не тези, които са за тестови цели. По този начин се получи гафа с известяването". Това обясни пред bTV собственикът на системния интегратор ДЗЗД "Сискод", отговорен за изпратените съобщения чрез системата BG-ALERT Николай Симеонов.

Снощи съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши хиляди българи. Смартфоните им прозвъняха с необичаен звук на сирени, а на активирания екран можеше да се прочете съобщението "BG-ALERT: Внимание опасност!" Надолу с по-малки букви и на латиница пишеше "test-test" с линк, препращащ към сайта bg-alert.bg.

По-късно стана ясно, че текстовото съобщение е получено само от абонати на Виваком, като изпращането му не е било координирано с МВР.

По думите на Симеонов отговорният служител ще бъде наказан с административна санкция. Той посочи, че веднага след направената грешка операцията е била спряна.

"Поради това съобщението не е достигнало изцяло до всички потребители на мобилния оператор", подчерта той. Виновният служител обяснил, че направил грешката поради натрупана умора и невнимание.

На срещата в МВР са обсъдили плана за национално тестване, който започва от 7 ноември и продължава до 29 ноември. По думите на Симеонов цял екип се занимава с тестването, но за грешката е виновен само един човек.

"Не знам дали МВР ще разследва, но ние в нашата компания сме си направили изводите", посочи той.

"Съобщението, което е излязло от президента няма нищо общо с институцията. Това е съобщение, изпратено по такъв стандарт, който идва от САЩ", подчерта Николай Симеонов.

Той уточни, че на по-старите модели телефони съобщението излиза, че е от президента, а при по-новите излиза като "внимание".