Наскоро министърът на отбраната Ангел Найденов обясни, че сезира прокуратурата за работата на дирекция "Инвестиции в отбраната" в министерството и ще отстрани ръководството й до приключване на проверката.
През дирекцията преминават повечето обществени поръчки.

Вече бе образувано досъдебно производство за купуването на некачествените униформи и обувки за военния контингент в Афганистан.

"Обвиненията, които се хвърлиха за "Инвестиции в отбраната", говорят за дискредитиране на агенцията. Хората, които отговарят за инвестициите в отбраната по времето на ГЕРБ са военни от кариерата", коментира на пресконференция Доброслав Димитров от ГЕРБ, който ръководеше парламентарната външнополитическа и отбранителна комисия в предишния парламент. 

Той обясни, че когато ГЕРБ са взели властта, е имало 576 милиона лв. неразплатени разходи за превъоръжаване на армията – кугари, спартани, купувани от предишни правителства.
На партията отнели години да предоговорят част от тези договори.

Депутатът коментира, че според него военното ведомство е последното място, което може да се коментира за нерегламентирани назначения.

"Когато през 2009 г. ГЕРБ направи правителство, на щат в МО имаше 1444 човека. Към края на нашето управление те бяха 748 души – 50-процентно намаление на администрацията за по-малко от четири години", аргументира се Димитров.

Всеки втори бил свободен.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев обясни, че МО никога досега не било толкова подредено със законовата уредба, както при тяхното управление.

Той уточни, че в дирекцията по инвестициите работят много добре подготвени хора и изброи подзаконови документи, изготвени при ГЕРБ.

Директорът на "Военни клубове и военно-почивно дело“ Петър Манолов бе уволнен след проверка на Инспектората на МО заради многобройни нарушения при провеждане на обществени поръчки.

Парламентът не прие доклада за състоянието на армията през миналата година.