Новият участък от третата метролиния - от станция "Красно село" до "Горна баня" ще бъде пуснат за движение до края на април.

В момента се извършват последните изпитания, а през предстоящия уикенд мотрисите трябва да бъдат спрени за последен път, за да се свърже софтуерът със системите на новия участък.

Трасето от „Овча купел” е дълго 4 км, с 4 метростанции, като едната е съвместна с жп спирка на националната жп мрежа и прави връзка с влака за Перник. През месец май 2017 г. започва строителството на трасето, а през август 2020 г. бяха пуснати мотрисите в участъка от жк "Хаджи Димитър" до Красно село.

Сега новите спирки са: "Овча купел" - ситуирана е западно от кръстовището на бул. "Овча купел" и бул. "Президент Линкълн", "Мизия/НБУ" е ситуирана източно от бул. "Монтевидео", "Овча купел 2" е разположена приблизително в средата на жк "Овча купел 2" и "Горна баня" е разположена в западната част на квартала.

За 12 минути ще се стига от „Овча купел” до центъра на София с метрото. 45 000 нови пътници ще ползват новите 4 станции, а очакването на столичните власти е, че използването му ще намали броя на автомобилите с 14 000 ежедневно. 

Над 1000 души - строители, доставчици и работници в базите, са участвали в изграждането на 4-километровия участък в „Овча купел”. 102 млн. евро струва изграждането му.