"Скарлатината обикновено се лекува с антибиотици, а антибиотици в аптечната мрежа имаме" - това увери служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред журналисти в Разград. Там той се срещна с изпълнителния директор на разградската болница д-р Станимир Георгиев, със зам.-кмета Добрин Добрев и с областния управител Драгомир Златев. 

"Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците. Министерството положи усилия за медикаментите, които бяха с най-голям недостиг в цяла Европа и преди четири дни заредихме 27 560 опаковки Оземпик, 12 500 опаковки Fiasp, което ще задоволи пазара за следващите четири месеца", обясни министър Меджидиев, цитиран от БТА.

Попитан конкретно за липсващи лекарства за скарлатина, здравният министър посочи, че чува това за първи път. И обясни, че по принцип това инфекциозно заболяване се лекува с антибиотици, каквито в аптечната мрежа у нас не липсват. 

Меджидиев все пак призна, че има проблем с доставките на Вентолин, който се използва при по-сериозни възпаления на долните дихателни пътища и от астматици. Това обаче по думите му е проблем в цяла Европа. Здравният министър посочи още, че има уверение за получаване от следващия месец на количества Пулмикорт - инхалаторен препарат за лечение, касаещо горните дихателни пътища.

Здравният министър каза още, че редовно се следят медикаментите, макар по думите му така наречената система СЕСПА да е несъвършена и според него да трябва да се коригира.

"Подготвили сме законопроект, с който да коригираме тази проследяваща система и в момента, в който имаме парламент, веднага Министерството на здравеопазването ще внесе тези изменения в закона, за да може да получим адекватния контрол, който държавата може да осъществява върху търговците на едро, реекспорта на медикаменти и всички тези механизми", добави министърът на здравеопазването.