Днес бяха изплатени трудовите възнаграждения за месец февруари на работещите в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, която по-рано през деня посети лечебното заведение и разговаря с персонала на врачанската болница. Зам.-министърът бе замерян с яйца.

По време на срещата беше поет ангажимент до края на месец май т.г. МБАЛ "Христо Ботев" да получи изработените по договор с НЗОК средства за месец април, в т.ч. и средствата за извършената от персонала дейност. Целта, която си поставят Министерство на здравеопазването и ръководството на врачанската болница, е до края на месец юни да се преодолее и изоставането в изплащането на мартенските възнаграждения.

Зам.-министър Начева съобщи, че е постигнато съгласие с кредиторите на МБАЛ "Христо Ботев", което ще даде възможност средствата за персонал да започнат да се изплащат регулярно. За да се изпълнят обаче поетите ангажименти, всички лекари, които в момента са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места, за да може лечебното заведение да възстанови нормалния си 24-часов ритъм на работа.

Според Жени Начева средствата по Националния рамков договор за 2018 г. за врачанската болница са не по-малко от тези по Националния рамков договор за 2017 г. и МБАЛ "Христо Ботев" има потенциал и възможност да реализира същия обем дейност, като гарантира на хората от областта качествено, достъпно и навременно здравеопазване.

Съпругата на уважавания ортопед и председател на комисията по здравеопазване в общинския съвет д-р Георги Комитски - Полина, е замерила с яйца заместник-здравната министърка Жени Начева при днешното й посещение във врачанската болница, съобщи самата тя пред BulNews.bg. Жената, която също работи в лечебницата от 2010 г. насам като счетоводител, изрази недоволството си срещу бездействието на държавата за справяне с проблемите в здравното заведение.

Постъпката е в знак на протест срещу геноцида на населението на Врачанска област, който се извършва със затъркването на окръжната болница, каза Комитска. Със затварянето на все повече отделения животът и здравето на хората са изложени на риск, тъй като се закриват ключови структури в лечебницата. По този начин се нарушава конституционното право на хората за достъп до здравеопазване.

Същевременно при посещението си Начева демонстрира тотално непознаване на ситуацията, като заяви, че по нейна информация всички отделения функционират нормално, коментира още Полина Комитска. На всички срещи до момента заместник-министърката показва некомпетентност, като не може да отговори на поставените й въпроси. Същевременно тя залъгва лекарите и жителите на областта с празни обещания.

"Бясна съм! Идват и лъжат хората! Ако дойде пак, пак ще я замеря!", каза разгневената Комитска пред репортер на врачанската медия.

Полина Комитска се била запасила с две яйца. Първото обаче пропуснало целта си и се разбило в стената зад зам.-министър Начева. При втория удар тя се прицелила по-точно и яйцето се счупило в краката на гостенката.

За протестния акт на г-жа Комитска полицията ѝ е съставила предупредителен протокол.