Родители на деца с увреждания разпънаха палатка в градинката зад Народното събрание в знак на протест срещу безхаберието на депутатите към проблемите на хората с увреждания. Те отново облякоха тениски "Системата ни убива" и дойдоха с инвалидна количка със скелет и паметна плоча, черни балони и знамена, които поставиха пред северния вход на парламента.  Така те напомниха, че искат закон за личната помощ и подпомагане според потребностите на всеки човек с увреждане.

Протестиращите дойдоха с инвалиден стол със скелет

Снимки: БТА

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който дойде и разговаря с протестиращите, посочи, че се работи по нов закон за хората с увреждания и родителите на деца с увреждания вече имат свои представители в работната група. "Срокът, който сме си поставили, е в края на юли да се подготви нов закон за хората с увреждания и поне част от проблемите да решим с него", каза той.

Ще работим за това, което вие формулирате като лична помощ, т.е. подкрепа, парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Работим да се случи и тази социална оценка на индивидуалните потребности, която е ключова, каза социалният министър.

Той припомни, че един от елементите на новия закон ще бъде разписването на допълнителна финансова помощ за хората с увреждания, които са навършили пълнолетие. Целта е всичко, което до момента се изплаща от осигурителната система и от системата за социално подпомагане да се анализира и да се насочи по справедлив начин, който да подпомага достатъчно хората с увреждания. Помощта ще се отпуска на база на оценка на индивидуалните потребности, допълни Бисер Петков.

Родители на деца настояха за адекватни социални услуги за децата им, за да могат те да ходят на работа. Те се оплакаха от проблем с националнопредставителните организации, които не виждат смисъл в това, което протестиращите предлагат по отношение на личната помощ. Министърът коментира, че не може да се игнорира участието на националнопредставителните организации. Това, което направихме, е да ви включим и вас и да ви равнопоставим, така че заедно да търсим решения, добави той.

Една от протестиращите майки попита дали в новия закон ще се отчете, че най-уязвимите от хората с увреждания, които не могат да работят, живеят с 4 лв. и 23 ст. на ден. "Инвалид по рождение 100 процента става на 18 години и до края на живота си трябва да живее със 127 лева, разделете го на 30, възможно ли е", коментира Веселина Казанджиева. Тя поиска програмата "Личен асистент" да не е ориентирана само към безработни.

Корнлия Нинова сред протестиращите

Снимка: БСП

Петков посочи, че това, което социалното министерство иска да направи по отношение на асистентските грижи в домашна среда, е проектното финансиране да бъде регламентирано в закона, за да го няма това насочване към безработните лица. Първоначалната цел е била да се осигури работа на безработните, сега, слава Богу, няма такъв проблем на пазара на труда и трябва да се дадат повече възможности и фокусът да бъде върху грижата за хората с увреждания, които се нуждаят от такива асистенти, добави той.

При протестиращите дойде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която честити празника на децата, които бяха със своите майки и им пожела най-вече здраве.

"Ще внесем законодателни предложения за хората с увреждания, но щеше да е хубаво всички да се обединим около едно", посочи лидерът на БСП и допълни, че БСП е готова да започне промяна в политиките и смяна на философията за хората с увреждания. Нинова поясни, че стратегията за хората с увреждания е изработена в срещи с техните асоциации и е уточнено от каква промяна има нужда системата.

Пред журналисти тя обяви, че е дарила 600 лв. от своята заплата на деца сираци. 

"Преди един месец внесох предложение да намалим депутатските заплати с 600 лв., но то беше отхвърлено. Тогава обещах, че въпреки това всеки месец лично аз тези 600 лв. ще ги дарявам на едно болно дете или на възрастен човек, който има нужда. Днес го правя за тези деца, които са сираци, нямат родители, гледа ги баба им с много малка пенсия. Не може да се справи очевидно. Днес правя това първо дарение, ще го правя всеки месец", допълни Нинова.