Адвокатът на майката, първа усъмнила се в размяната на бебетата в "Шейново" Стоян Стойков обяви, че тя и съпругът й все още изчакват болницата да ги обезщети доброволно, без да се налага да се стига до съд. "За никого не е нужно да се продължава с тази сага", категоричен беше той, цитиран от NOVA.

Юристът отбеляза, че подобен случай не е имало у нас и липсва съдебна практика по казуса. По думите му не е известно какво обезщетение би определил съдът при евентуално дело.

"Погледнато реално, подобен казус с последиците, които има върху семействата, децата, майките и въобще техните родители, явно ще остави травма за цял живот", каза още Стойков.

Адвокатът посочи, че при първата среща с колегата си Тодор Мангъров, който защитава правата на другото семейство, са се разбрали, че справедливо обезщетение би било равно на 300 хил. лв. - сумата, за която ще претендира и втората майка.

Стоян Стойков е категоричен обаче, че не може да се сравнява убийство с размяна на деца. По думите му трябва да се оценява как казусът е повлиял на психиката на пострадалите лица. Той не скри, че най-тежкият момент за клиентката му бил, когато видяла как другата майка дава интервю, в което отказва да ѝ върне детето.

Юристът обясни, че болница "Шейново" има застраховател, който би следвало да плати обезщетенията, които ще се дължат на пострадалите семейства.

Във вторник сутринта адвокат Тодор Мангъров, който защитава Севда Михайлова, внесе иск за обезщетение в размер на 300 000 лева в деловодството на лечебното заведение. Той обясни, че ако до десетина дни не бъде постигнато извънсъдебно споразумение с ръководството на "Шейново", ще внесе иска в съда. По думите на юриста, клиентката му Севда Михайлова много тежко преживявала нещата. Мангъров допълни, че майката е имала съмнения и колебания дали иска да приеме биологичното си дете.